پمپ هیدرولیک
پمپ هیدرولیک چیست ؟
پمپ هیدرولیک (hydraulic pumps) یک دستگاه مکانیکی است که برای تولید جریان سیال در یک سیستم هیدرولیک استفاده میشود. با فشرده سازی سیال از طریق سیستم داخلی، نیروی مکانیکی را به انرژی هیدرولیک تبدیل میکند. پمپ های هیدرولیک معمولاً در ماشین آلات صنعتی و وسایل نقلیه ای که نیاز به انتقال نیرو یا نیرو از طریق استفاده از سیال هیدرولیک دارند استفاده میشود.در این نوشتار با تعریف انواع پمپ هیدرولیک چیست ؟ ،پمپ هیدرولیک فشار بالا، انواع پمپ هیدرولیک، طرز کار پمپ هیدرولیک، ساختار پمپ هیدرولیک، جدول انتخاب پمپ هیدرولیک آشنا میشویم.
انواع مختلفی از پمپ های هیدرولیک وجود دارد، از جمله پمپ های دنده ای، پمپ های پره ای، پمپ های پیستونی، پمپ های پیچی، پمپ دنده ای هیدرولیک، پمپ دنده داخلی، پمپ پره ای هیدرولیک، پمپ پیستونی محوری و شعاعی هیدرولیک، پمپ دنده ای پاور پک، پمپ کارتریجی دبی متغیر، پمپ پیستونی دبی متغیر و پمپ دستی هیدرولیک. هر نوع پمپ طراحی و ویژگی های منحصر به فرد خود را دارد، اما همه آنها با ایجاد خلاء در یک محفظه پمپ عمل میکنند که سیال را به داخل محفظه میکشد. سپس سیال از پمپ خارج شده و وارد سیستم هیدرولیک میشود و فشاری ایجاد میکند که میتوان از آن برای تامین انرژی سایر اجزای سیستم استفاده کرد.
فهرست مطالب
پمپ های هیدرولیک اجزای ضروری سیستم های هیدرولیک هستند که در طیف وسیعی از کاربردها از جمله تجهیزات ساختمانی، ماشین آلات کشاورزی، هواپیما و ماشین آلات صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند.
تاریخچه پمپهای هیدرولیکی
در کنار قنات ها که دارای مهندسی و معماری بسیار ارزنده و کاملی هستند، نیاز جوامع کوچک شهری یا غیر شهری گاها، نیز دسترسی به آبهای زیرزمینی ساکن (چاه) و یا آبهای جاری در نهرهای عمیق یا رودخانه هاهم همواره بوده است. تاریخ نشان میدهد که این ایرانیان بودهاند که اولین بار با ساخت مکانیزمهای چوبی قادر شدند مبدلهایی بسازند که انرژی مکانیکی را به انرژی هیدرولیکی تبدیل نماید. بعبارت دیگر انرژی عضلانی حیوانات چهاریا را به آبی بدهند که از سطحی پست به سطح زمین آورده میشود و دارای انرژی پتانسیل ارتفاع میگردد، هر چند که محل ابداع مهندسی این مبدل مهم را سمرقند و بخارای ایران بعد از اسلام ثبت کرده اند. لیکن هنوز در اقصا نقاط دوردست کشورهای تحت امر قدیم ایران اسلامی نظیر هندوستان نمونه های بدوی آن دیده میشود که مورد بهره برداری خانوادههای مستضعف قرار دارد.
هدف
هدف کلی از فراهم سازی و نگارش این مقاله در فرامکانیک این است که شما پس از مطالعه کامل این نوشتار، توانایی تشریح پمپهای هیدرولیکی متداول در بازار را بدست آورید به سوالات مرتبط با پمپهای هیدرولیکی مانند زیر پاسخ بدهید.
- هدف اساسي، استفاده از پمپ چيست؟
- چند مثال در رابطه با استفاده از پمپ بيان كنيد؟
- پمپ ها چگونه دستهبندی یا گروهبندی میگردند؟
- یک پمپ خوب چه خصوصياتي بايد داشته باشد؟
- مهمترين عامل در دوام يک پمپ هيدروليكي چيست؟
- ویژگیهای پمپ هیدرودینامیکی و هیدرواستاتیکی را توضیح دهید.
- درجه بندی راندمان حجمی و حجم جابه جایی، پمپ ها را توضیح دهید.
- ساختمان پمپ های چرخ دنده ای و ویژگی آنان را تشریح نمایید.
- ساختمان پمپ های پرهای ویژگی آنان و انواع آنان را تشریح کنید
- ساختمان پمپ های پیستونی انواع و ویژگیهای آنان را تشریح کنید.
- کاربرد انواع پمپ ها را با یکدیگر مقایسه کنید.
تعریف پمپ هیدرولیک چیست ؟
پمپ هيدروليك، مبدلي است كه انرژي مكانيكي را به انرژي هيدروليكي تبديل مینمايد. در واقع یک پمپ هیدرولیک، مكانيزمي است كه انرژي مكانيكي یک محرک ( نظیر یک موتور برقی یا احتراقی) را دریافت و آن را تبدیل به انرژی ( از نوع فشار) هیدرولیکی مینماید. از این انرژی هیدرولیکی بعدا برای به حرکت درآوردن “عضو تحریک کننده” بهرهبرداری میگردد. لازم به یادآوری است که پمپ های هیدرولیک، با هل دادن سیال مایع، تولید جریان نیز میکنند.
پمپ هیدرولیک چیست ؟
قطعه پمپ هیدرولیک، تجهیزی است که با دریافت انرژی مکانیکی از منبعی، انرژی جنبشی سیال یا انرژی هیدرولیکی را ایجاد میکند. پمپ های هیدرولیک در سیستم های محرک هیدرولیک در دو نوع هیدرواستاتیک یا هیدرودینامیک میباشند.هنگامی که پمپ هیدرولیک، نیروی مکانیکی را به انرژی هیدرولیک تبدیل میکند؛ جریان با قدرت کافی برای غلبه بر فشار ناشی از بار در خروجی پمپ تولید میشود.
بطور خلاصه، طرز عملکرد پمپ هیدرولیک به این صورت است که در در ورودی پمپ خلاء ایجاد میشود، مایع از مخزن وارد خط ورودی به پمپ میشود و با عمل مکانیکی این مایع را به خروجی پمپ میرسد و آن را وارد سیستم هیدرولیک میکند. اصل فیزیکی و عملکردی مهم پمپ های هیدرولیک از اصل پاسکال نشأت میگیرد و سیال یا روغن هیدرولیک تحت این نیرو کار میکند.
پمپ های هیدرواستاتیک پمپ های جابجایی مثبت هستند در حالی که پمپ های هیدرودینامیکی میتوانند پمپ های جابجایی ثابت باشند که در آنها جابجایی قابل تنظیم نیست یا پمپ های جابجایی متغیر که ساختار پیچیده تری دارند که امکان تنظیم جابجایی را فراهم میکند.
کاربرد پمپ های هیدرودینامیکی بیشتر در زندگی روزمره استفاده می شود. پمپ های هیدرواستاتیک در انواع مختلف همه بر اساس قانون پاسکال کار می کنند.
مشخصات فنی پمپ هیدرولیک چیست؟
پمپ های هیدرولیک دارای چندین ویژگی هستند که آنها را برای کاربردهای مختلف مناسب میکند. برخی از رایج ترین ویژگی های پمپ های هیدرولیک عبارتند از:
مشخصات فنی پمپ های هیدرولیکی
- نرخ جریان: این به مقدار مایعی که پمپ میتواند در واحد زمان حرکت دهد، اشاره دارد که معمولاً بر حسب گالن در دقیقه (GPM) یا لیتر در دقیقه (LPM) اندازه گیری میشود. دبی یک پمپ هیدرولیک بر اساس پارامترهای طراحی و عملکرد آن تعیین میشود.
- فشار: پمپ های هیدرولیک برای تولید سطح معینی از فشار طراحی شده اند که معمولاً بر حسب پوند بر اینچ مربع (PSI) یا بار (bar) اندازه گیری میشود. فشاری که یک پمپ هیدرولیک میتواند ایجاد کند به عواملی مانند طراحی آن، سرعت کارکرد و ویسکوزیته سیال پمپ شده بستگی دارد.
- راندمان: پمپ های هیدرولیک را میتوان به گونه ای طراحی کرد که در سطوح مختلف راندمان، کار کنند که نسبت توان خروجی به توان ورودی است. پمپ های هیدرولیک با راندمان بالا میتوانند به کاهش مصرف انرژی و هزینه های عملیاتی کمک کنند.
ادامه
- نوع پمپ: پمپ های هیدرولیک انواع مختلفی دارند که شامل پمپ های دنده ای، پمپ های پره ای، پمپ های پیستونی و پمپ های پیچی میشود. هر نوع پمپ ویژگی ها و مزایای منحصر به فرد خود را دارد، مانند دبی بالا، سطح صدای کم یا قابلیت فشار بالا.
- نحوهی نصب: پمپ های هیدرولیک را میتوان به روش های مختلفی نصب کرد، مانند: مستقیماً روی موتور، در مکان های دور و یا روی گیربکس. پیکربندی نصب میتواند بر عملکرد، راندمان و سهولت تعمیر و نگهداری پمپ تأثیر بگذارد.
- الزامات تعمیر و نگهداری: مانند هر وسیله مکانیکی، پمپ های هیدرولیک برای اطمینان از عملکرد قابل اعتماد نیاز به تعمیر و نگهداری منظم دارند. الزامات تعمیر و نگهداری میتواند شامل تعویض مایع، تعویض سیل ها، آب بندها و فیلترها، و بازرسی قطعات برای سایش یا آسیب باشد.
ویژگی های پمپ هیدرولیک چیست؟
ویژگی های پمپ هیدرولیک عبارتند از:
- فشار Δp بر حسب بار بیان میشود
- دبی Qv بر حسب l/min بیان میشود: این حجم مایعی است که پمپ در یک زمان معین تحویل میدهد.
- جابجایی بر حسب cm3 بیان میشود: این حجم سیال پمپ شده در هر چرخش است
- سرعت چرخش N بر حسب دور در دقیقه بیان میشود
- توان هیدرولیک (Ph) بر حسب کیلووات kW بیان میشود
- راندمان: انرژی مفید پمپ پس از تلفات عمدتاً ناشی از اصطکاک است.
انواع پمپ های هیدرولیک چیست؟
انواع مختلفی از پمپ های هیدرولیک وجود دارد که هر کدام ویژگی ها و مزایای خاص خود را دارند. برخی از رایج ترین انواع پمپ های هیدرولیک عبارتند از:
1- پمپ های دنده ای (Gear pumps)
این پمپ ها از مجموعه چرخ دنده ها برای حرکت سیال هیدرولیک از ورودی به خروجی استفاده میکنند. آنها از نظر طراحی ساده هستند، هزینه پایینی دارند و میتوانند نرخ جریان بالایی را در فشارهای متوسط ارائه دهند. پمپ های دنده ای معمولاً در کاربردهایی مانند فرمان برق و سیستم های روغن کاری استفاده میشوند.
2-پمپ های پره ای (Vane pumps)
پمپ های پره ای از یک سری پره استفاده میکنند که به داخل و خارج روتور میلغزند تا خلاء ایجاد کنند و سیال هیدرولیک را در پمپ حرکت دهند. آنها به دلیل سطح سر و صدای کم، راندمان بالا و توانایی ارائه نرخ جریان بالا در فشارهای پایین شناخته شدهاند. پمپ های پره ای معمولا در کاربردهایی مانند گیربکس خودرو و تجهیزات موبایل (سیار) استفاده میشوند.
3- پمپ های پیستونی (Piston pumps)
این پمپ ها از مجموعه ای از پیستون ها برای حرکت سیال هیدرولیک در پمپ استفاده میکنند. آنها قادر به ایجاد فشارهای بالا هستند و میتوانند کنترل دقیق جریان سیال را فراهم کنند. پمپ های پیستونی معمولاً در کاربردهایی مانند ماشین آلات صنعتی و پرس های هیدرولیک استفاده میشوند.
4- پمپ های اسکرو (Screw pumps)
پمپ های اسکرو از مجموعه ای از پیچ های به هم پیوسته برای حرکت سیال هیدرولیک در پمپ استفاده میکنند. آنها قادر به تولید فشارهای بالا هستند و میتوانند جریان سیال صاف و بدون ضربان را فراهم کنند. پمپ های اسکرو معمولاً در کاربردهایی مانند حفاری نفت و گاز، نیروی محرکه دریایی و پردازش شیمیایی استفاده میشوند.
5- پمپ های پیستونی شعاعی (Radial piston pumps)
این پمپ ها از مجموعه ای از پیستون ها استفاده میکنند که به صورت شعاعی در اطراف یک محور مرکزی قرار گرفته اند تا سیال هیدرولیک را در پمپ حرکت دهند. آنها قادر به ایجاد فشارهای بالا هستند و میتوانند کنترل دقیق جریان سیال را فراهم کنند. پمپ های پیستونی شعاعی معمولاً در کاربردهایی مانند ماشین ابزار و ماشین های قالب گیری تزریقی استفاده میشوند.
6- پمپ های پیستونی محوری (Axial piston pumps)
پمپ های پیستونی محوری از مجموعه ای از پیستون ها استفاده میکنند که به صورت دایره ای مرتب شدهاند تا سیال هیدرولیک را در پمپ حرکت دهند. آنها قادر به ایجاد فشارهای بالا هستند و میتوانند راندمان بالا و کنترل دقیق جریان سیال را فراهم کنند. پمپ های پیستونی محوری معمولاً در کاربردهایی مانند تجهیزات متحرک و ماشین آلات صنعتی استفاده میشوند.
دسته بندی مهمترین پمپ های هیدرولیکی
معمولاً سه نوع ساختار پمپ هیدرولیک در کاربردهای هیدرولیک متحرک وجود دارد. اینها شامل دنده، پیستون و پره میشود. با این حال، پمپ های کلاچ، پمپ های تخلیه، و پمپ هایی برای وسایل نقلیه زباله مانند پمپ های شیر خشک نیز وجود دارد.
پمپ هیدرولیک جزء سیستم هیدرولیک است که انرژی مکانیکی را گرفته و به شکل جریان روغن به انرژی سیال تبدیل میکند. این انرژی مکانیکی از چیزی که محرک اصلی (نیروی چرخشی) نامیده میشود، مانند نیروی برق یا مستقیماً از موتور کامیون گرفته میشود.
در هر پمپ هیدرولیک، پمپ دارای طراحی تک چرخشی یا دو چرخشی خواهد بود. همانطور که از نام آن پیداست، یک پمپ تک چرخشی برای کار در یک جهت چرخش شفت طراحی شده است. از طرف دیگر، یک پمپ دو چرخشی توانایی کار در هر دو جهت را دارد.
پمپ ها بصورت کلی فارغ از نوع مکانیزم، بر اساس نوع چرخش شافت به دو دسته تقسیم میشوند:
- پمپ تک عاملی (Single-Action Pump): امکان مکش و انتقال سیال فقط در یک جهت
- پمپ دو عاملی (Double-Action Pump): امکان مکش و انتقال سیال در بیش از یک جهت
انواع مختلفی از پمپ های هیدرولیک وجود دارد:
- پمپ های دنده ای (Gear Pumps)
- پمپ های پیستونی (Piston Pumps)
- پمپ های پره ای (Vane Pumps)
- پمپ های کلاچ (Clutch Pumps)
- پمپ های تخلیه (Dump Pumps)
- پمپ های دفع (Refuse Pumps)
طیف وسیعی از کارکرد برای پمپ های بالا با طراحی های مختلف قابل عرضه و انتخاب است. برای نمونه پمپ پرهای و پیستونی میتواند در دو نوع جا به جایی ثابت یا متغیر باشد. در پمپ ها با جابجایی ثابت، مقدار سیال پمپاژ شده به ازای هر دور چرخش شافت، ثابت است، اما در پمپ ها با جابجایی متغیر، مقدار سیال پمپاژ شده توسط اجزای پمپ قابلیت کاهش یا افزایش را دارد.
انواع پمپ هیدرولیک دنده ای (Hydraulic Gear Pumps)
پمپ دنده ای هیدرولیک در ردیف پمپ ها با جابجایی مثبت است که از مجموعه ای از چرخ دنده ها برای حرکت سیال هیدرولیک در یک سیستم هیدرولیک استفاده میکند. پمپ از دو چرخ دنده تشکیل شده است که یکی از آن ها توسط موتورالکتریکی یا موتور احتراقی به حرکت در میآید و دیگری توسط دنده اول به حرکت در میآید.
با چرخش چرخ دنده ها، در ورودی پمپ خلاء ایجاد میکنند که سیال هیدرولیک را به داخل پمپ میکشد. با ادامه چرخش چرخ دنده ها، سیال به زور از پمپ خارج شده و وارد سیستم هیدرولیک میشود. سرعت جریان سیال بر اساس اندازه چرخ دنده ها و سرعت چرخش آنها تعیین میشود. این پمپ ها در هر سیکل عملکردی، حجم سیال مشخصی با فشار و سرعت معین تولید میکنند.
پمپ های دنده هیدرولیک معمولاً در کاربردهای مختلفی از جمله واحدهای قدرت هیدرولیک، ماشین ابزار، تجهیزات حمل مواد، کانوایر و سیستم های خودرو، جعبه دنده اتوماتیک و … استفاده میشوند. آنها از نظر طراحی نسبتا ساده هستند، هزینه پایینی دارند و میتوانند نرخ جریان بالایی را در فشارهای متوسط ارائه دهند. آنها همچنین به دلیل قابلیت اطمینان و دوام خود شناخته شدهاند و می توانند برای مدت طولانی بدون تعمیر و نگهداری کار کنند. با این حال، آنها نسبت به سایر انواع پمپ های هیدرولیک کارایی کمتری دارند و میتوانند صدا و گرمای بیشتری تولید کنند.
پمپ دنده ای (gear pump)
این گروه از پمپ ها، از نوع پمپ هایی با حجم مثبت میباشند. این بدان معناست که با هر چرخش شفت پمپ همان حجم جریان تولید میشود. این پمپ ها معمولا با حمل سیال در فضای بین دندانه های خود، ایجاد جریان میکنند. پمپ های دنده ای بر حسب درجه بندی حداکثر فشار پمپ، جابجایی مکعب اینچ و حداکثر محدودیت سرعت ورودی رتبه بندی میشوند.
برای سیستم های هیدرولیک موبایل یعنی سوار بر کامیون، رایج ترین طراحی در حال استفاده، پمپ دنده ای است. این طرح دارای قطعات متحرک کمتر، سرویس دهی آسان، تحمل آلودگی بیشتر نسبت به سایر طرح ها و نسبتا ارزان بودن مشخص میشود.
عموماً از پمپ های دنده ای در سیستم های هیدرولیک مرکز باز استفاده میشود. پمپ های چرخ دنده روغن را در نواحی بین دندانه های دو چرخ دنده پمپ و بدنه پمپ به دام میاندازند، آن را در اطراف حفره چرخ دنده حمل میکنند و سپس با فشار دادن چرخدنده ها از طریق درگاه خروجی عبور میکنند.
در پشت صفحات رانش آلیاژ برنج یا صفحات سایش، مقدار کمی روغن تحت فشار صفحات را محکم به انتهای چرخ دنده فشار میدهد تا کارایی پمپ را بهبود بخشد.
مزایای:
- آنها ارزان هستند
- دارای جابجایی ثابت هستند
معایب:
- راندمان حجمی آنها پایین است
مشخصات فنی پمپ هیدرولیک دنده ای
- رایج ترین طراحی.
- قطعات متحرک کمتر، آسان برای سرویس، تحمل بیشتر در برابر آلودگی، نسبتا ارزان.
- ثابت که پمپ جابجایی مثبت نیز نامیده میشود.
- از نظر دسته بندی، حداکثر فشار، جابجایی دبی مکعب اینچ، حداکثر محدودیت سرعت ورودی رتبه بندی شده است.
- مورد استفاده در سیستم های هیدرولیک مرکز باز.
- روغن را در اطراف حفره چرخدنده حمل میکند و آن را از درگاه خروجی عبور میدهد.
- شامل صفحات رانشی است که با مقدار کمی روغن تحت فشار به انتهای چرخ دنده فشار میآورد تا کارایی پمپ را بهبود بخشد.
چهار نوع پمپ دنده ای وجود دارد: پمپ های دنده ای خارجی و پمپ های دنده ای داخلی؛ پمپ گوشواره ای و پمپ جی روتور یا ژیروتور
پمپ های دنده ای خارجی (External gear pumps)
در پمپ دنده ای خارجی، دو چرخ دنده در خارج از محفظه پمپ قرار گرفته و به هم متصل شدهاند. با چرخش چرخ دنده ها، در ورودی پمپ خلاء ایجاد میکنند که سیال هیدرولیک را به داخل پمپ میکشد. سپس سیال از پمپ خارج شده و وارد سیستم هیدرولیک میشود. پمپهای دندهای خارجی معمولاً در کاربردهای فشار کم تا متوسط استفاده میشوند و به دلیل سادگی، قابلیت اطمینان و سهولت تعمیر و نگهداری شناخته شدهاند.
پمپ های دنده ای داخلی (Internal gear pumps)
در پمپ دنده ای داخلی، دو چرخ دنده در داخل محفظه پمپ قرار گرفته و با هم ترکیب شدهاند. با چرخش چرخ دنده ها، در ورودی پمپ خلاء ایجاد میکنند که سیال هیدرولیک را به داخل پمپ میکشد. سپس سیال از پمپ خارج شده و وارد سیستم هیدرولیک میشود. پمپهای دندهای داخلی نسبت به پمپهای دندهای خارجی میتوانند فشار بیشتری ایجاد کنند و اغلب در کاربردهای فشار بالا استفاده میشوند. آنها همچنین به دلیل راندمان بالا و توانایی در کنترل طیف گسترده ای از ویسکوزیته شناخته شدهاند. با این حال، آنها میتوانند از نظر طراحی پیچیده تر و نگهداری آنها از پمپ های دنده خارجی دشوارتر باشد.
انواع مارک و برند پمپ دنده ای
- پمپ دنده داخلی Voith
- پمپ دنده خارجی روکت L
- پمپ دنده ای Caproni
- پمپ دنده خارجی آرافن PL
- پمپ دنده خارجی Parker
- پمپ دنده خارجی Galtech
- پمپ دنده خارجی Bondioli
- پمپ دنده خارجی روکت PLA
- پمپ هیدرولیک دنده ای بوشی کامرشیال
- پمپ دنده خارجی رکسروت AZPW
- پمپ هیدرولیک دنده ای Duplomatic
- پمپ دنده خارجی رکسروت G2
- پمپ دنده خارجی آرافن PLA
- پمپ دنده خارجی روکت LO
- پمپ دنده خارجی آرافن PLO
- پمپ دنده داخلی Eckerle
- پمپ دنده داخلی رکسروت PGH
- پمپ دنده داخلی رکسروت PGF
- پمپ دنده خارجی روکت M
- پمپ دنده خارجی روکت PNA
- پمپ دنده خارجی روکت PNC
- پمپ دنده خارجی روکت PLC
- پمپ دنده خارجی ییلدیز
- پمپ دنده خارجی Marzocchi
- پمپ دنده ای هیدرولیک Hema
- پمپ دنده ای هیدرولیک Bucher
- پمپ هیدرولیک دنده خارجی Rextour
- پمپ هیدرولیک دنده خارجی ZBF
- پمپ دنده ای هیدرولیک Hytek
- پمپ هیدرولیک دنده خارجی Rexport
- پمپ هیدرولیک دنده خارجی Salami
پمپ دنده خارجی (External Gear Pump)
در ساختمان اين پمپ ها، دو عدد چرخدنده درگیر، وجود دارد که یکی از آنها متصل به شافت موتور محرک پمپ بوده و لذا با چرخش خود، چرخدنده دیگر را به گردش در میآورد. در این پمپ ها، اتاقک پمپاژ (Pumping Chamber) محدود است بین دو دندانه متوالی، جدار پوسته محفظه و دو عدد صفحه فشار در دو سمت اتاقک.
اصولا در ضمن چرخش چرخدنده ها، هر زمان که دو دندانه درگیر از هم جدا میشوند، یک خلاء نسبی ایجاد میکنند؛ و لذا جهت پر شدن این خلاء، سیال به درون پمپ به ناچار مکیده میشود. سیالی که به درون محفظهی ورودی پمپ میآید، توسط اتاقک پمپاژ به سمت محفظه خروجی پمپ حمل میشود.
در بخش خروجی پمپ، زمانی که دندانه ها دوباره با یکدیگر درگیر میشوند، آن سیال به سوی دهانه خروجی پمپ هل داده میشود. شایان ذکر است که همواره وجود فشار زیاد در محفظه خروجی پمپ، سبب اعمال یک نیروی غیر بالانس و واقعی به چرخدنده ها و یاتاقان های پمپ میشود.
طرز کار انواع پمپ هیدرولیک دنده خارجی
در پمپ هیدرولیک دنده خارجی، تنها یکی از چرخدنده از طریق کوپلینگ یا تسمه به محرک درایور اصلی متصل است. چرخدنده دیگر از چرخ دنده محرک استفاده کرده و در جهت مخالف میچرخد به طوری که دندانه های چرخدنده های دوار به هم متصل میشوند. حرکت انتقالی سیال از چرخش چرخدنده های خارجی در جهت مخالف یکدیگر بوجود میآید. از آنجایی که حجم سیال تخلیه شده محدود است، از این پمپ ها در مواقعی استفاده میشود که نیاز به جابجایی سیال در مسافت ثابتی وجود دارد. در چنین شرایطی این پمپها قادر به تولید فشار بسیار زیادی هستند.
کاربرد انواع پمپ های دنده خارجی برای سیستم های هیدرولیک با فشار کاری 200 بار مناسب بوده و بازه لیتر پمپاژ خروجی این نوع پمپ ها 1.5 لیتر بر دقیقه تا 225 لیتر بر دقیقه میباشند. از مزیت های این نوع پمپ ها میتوان به قیمت ارزان آن و تعمیرپذیری راحت آن اشاره کرد.
انواع مارک ها و برندهای پمپ های دنده خارجی هیدرولیکی موجود در فرامکانیک بشرح زیر است:
- گالتک (Galtech)
- بوندیولی (Bondioli)
- روکت (Roquet)
- بوش رکسروت (Bosch rexroth)
- کاپرونی (Caproni)
- رکستور (Rextour)
- ZBF
- آرافن
- و غیره
همچنین پمپهای دو دنده خارجی (double external-gear pumps) وجود دارند که دو پمپ دندهای را که توسط یک محور کوپلینگ هدایت میشوند ترکیب میکنند. یک پمپ دو دنده خارجی دارای مزیت تامین دو مدار هیدرولیک مستقل است و همچنین جریان بیشتری را به یک مدار می دهد.
پمپ دنده داخلی (Internal Gear Pump)
شکل زیر نمایش یک نوع پمپ دنده داخلی را نشان میدهد.
در اين طراحي هم “اتاقک پمپاژ” بین دندانه ها تشکیل میشود. در درون محفظه این نوع پمپ ها یک زائده هلالی شکل (Crescent Seal) تراشیده میشود که به منزله یک سیل (آب بند) عمل میکند و بخش فشار زیاد پمپ را از بخش فشار کم آن، جدا و آب بندی میکند. محل استقرار این سیل هلالی شکل در جایی است که دندانه ها، بیشترین فاصله را نسبت به یکدیگر دارند.
طرز کار انواع پمپ های دنده داخلی
آنها دارای یک چرخدنده داخلی غیرعادی و یک چرخ دنده خارجی هستند که به آن چرخدنده تاج نیز میگویند. هنگامی که چرخدنده خارجی میچرخد، حجم بین پروفیل های چرخدنده و دندانه های چرخ دنده خارجی متصل به دیواره های محفظه چرخدنده ایجاد میشود. سیال با جدا شدن دو چرخ مکیده میشود. از پمپ های دنده داخلی برای فشارهای محدود و زیر 7 مگاپاسکال استفاده میشود.
کاربرد انواع پمپ های دنده داخلی برای سیستم های هیدرولیک با فشار کاری 330 بار مناسب بوده و بازه لیتر پمپاژ خروجی این نوع پمپ ها 2.5 لیتر بر دقیقه تا 377 لیتر بر دقیقه میباشند.
انواع مارک ها و برند های موجود پمپ های دنده داخلی در مجموعه فرامکانیک که جامع ترین پکیج بازار میباشد بشرح زیر است:
- ویت (Voith)
- رکسروت (Rexroth)
- اکرله (Eckerle)
- و غیره
مزایای:
- پمپ های دنده داخلی بسیار بی صدا هستند
- آنها یک جریان ثابت را ارائه میدهند
- برای دبی متغیر استفاده نمیشود.
پمپ لوب (Lobe Pump) یا پمپ گوشواره ای
از نمونه های دیگر پمپ های چرخ دنده ای میتوان پمپ های نوع گوشواره ای را نام برد. همانطورکه در شکل زیر نشان داده شده است. در بازار و اصطلاحات بازاری به پمپ لوب که از انواع پمپ هیدرولیک است، پمپ گوشواره ای میگویند.
اين نوع پمپ ها، بر مبناي پمپ های دنده خارجي كار ميکنند. ليكن داراي حجم جابهجایی بیشتری هستند. شايان ذكر است كه در اين نوع پمپ ها، هر دو گوشواره توسط يک جعبه دنده كه خارج از پمپ قرار دارد، گردش نموده و خود آن جعبه دنده متصل به شافت “موتور محرک” میباشد.
پمپ لوب نوعی پمپ جابجایی مثبت است که از دو یا چند لوب نصب شده بر روی محورهای موازی برای حرکت سیال در پمپ استفاده میکند. لوب ها در جهت مخالف میچرخند و مایع بین لوب ها و محفظه پمپ محبوس میشود. با چرخش لوب ها، سیال از طریق پمپ به سمت خروجی تخلیه هدایت میشود.
کاربرد پمپ های گوشواره ای
پمپ های گوشواره ای معمولاً برای جابجایی مایعات چسبناک مانند دوغاب، شربت و خمیر استفاده میشوند و اغلب در صنایع غذایی، نوشیدنی و داروسازی استفاده میشوند. آنها به دلیل برخورد ملایم خود با سیالات حساس به برش و همچنین توانایی آنها در کنترل مواد جامد بدون آسیب رساندن به آنها شناخته شدهاند.
پمپ های گوشواره ای را میتوان با انواع لوب ها از جمله مارپیچ، دوبال، سه لوب و چهار لوب طراحی کرد. طرح های حلزونی و سه لوبی رایج ترین هستند، با طرح های سه لوب به دلیل توانایی آنها در کنترل مایعات با ویسکوزیته بالا ترجیح داده میشود. پمپهای لوب نیز در مواد مختلف از جمله فولاد ضد زنگ، چدن و پلاستیکهای مختلف موجود میباشند تا با انواع سیالات و شرایط کاری متفاوت سازگاری داشته باشند. از پمپ لوب برای جابجایی سیالات با ویسکوزیته کم در حجم محدود راندمان عملکرد مطلوبی از خود نشان میدهد.
پمپ ژیروتور (Gerotor Pump)
در شکل زیر یک نمونه از پمپ های جی روتور را مشاهده میکنید.
این پمپ بر مبنای پمپ های دنده داخلی عمل میکند. روتور داخلی به شافت محرک اصلی پمپ متصل بوده و با آن میچرخد، و با چرخش خود روتور خارجی را پیرامون محفظه، به گردش در میآورد. در این نوع پمپ ها نیاز به سیل ثابت هلالی شکل نیست، چرا که تماس نوک گوشواره های روتور داخلی با جداره روتور خارجی، آب بندی مورد لزوم، بین دو محفظه خروجی و ورودی را فراهم میآورد.
پمپ ژروتور نوعی پمپ جابجایی مثبت است که از روتور داخلی و خارجی برای حرکت سیال در پمپ استفاده می کند. روتور داخلی یک دندانه کمتر از روتور بیرونی دارد و دو روتور در شبکه ثابت هستند، اما با یکدیگر تماس ندارند.
با چرخش روتورها، سیال از طریق درگاه ورودی به داخل پمپ کشیده می شود و بین دندانه های روتور و محفظه پمپ محبوس می شود. سیال پس از ادامه چرخش روتورها از پمپ خارج شده و وارد درگاه خروجی می شود.
کاربرد پمپ جی روتور
پمپهای ژروتور معمولاً در کاربردهایی استفاده میشوند که به پمپ فشرده، سبک و کمصدا نیاز است، مانند موتورهای خودرو، گیربکسها و سیستمهای فرمان برق. آنها به دلیل راندمان بالا، جریان صاف و توانایی کنترل طیف گسترده ای از ویسکوزیته سیال شناخته شده اند. آنها همچنین نسبتا ارزان و آسان برای ساخت هستند، که آنها را به یک انتخاب محبوب در بسیاری از کاربردها تبدیل می کند. با این حال، آنها به طور کلی برای کاربردهای فشار بالا مناسب نیستند و عملکرد آنها می تواند تحت تأثیر تغییرات ویسکوزیته و دما سیال باشد.
خصوصیات کلی پمپ های چرخ دنده ای
- همه آنها از خانواده پمپ های هیدرواستاتیک یا پمپ هایی با حجم جابه جایی مثبت میباشند.
- اکثر قریب به اتفاق آنان از نوع پمپ هایی با حجم جا به جایی ثابت میباشند.
- درجه بندی آنان بسیار وسیع بوده و لذا در بازار از این نوع پمپها از دبی های بسیار کم تا دبی های بسیار زیاد وجود دارد
- این پمپها از گروه پمپهای فشار پائین، محسوب میشوند هر چند که برخی از آنان قادرند تا ۳۰۰۰ psi فشار هم تولید نمایند.
- هر چند که با افزایش ساییدگی قطعات، نشت درونی افزایش مییابد، با این حال این گروه از پمپ ها نسبت به انواع دیگر با دوام تر و در مقابل آلودگی روغن، مقاومت ترند.
- هر قدر که تعداد اتاقکهای پمپاژ زیادتر باشد صدای کارکرد آنها بیشتر است.
انواع پمپ هیدرولیک پره ای (Hydraulic Vane Pumps)
این گروه از پمپها از نوع پمپهایی با حجم جابهجایی مثبت، میباشند. در شکل زیر اصول کار پمپ های پره ای (Vane Pumps) نمایش داده شده است.
روتور، که بر جدار آن دالانهایی تعبیه شده است، با خار به شافت گرداننده خود متصل است و درون یک رینگ پهن بادامکی شکل میچرخد.
درون دالانهای روتور پره هایی جای میگیرند که لبه آنها با جداره داخلی رینگ پهن بادامکی در تماس هستند.
در هنگام کار نیروی گریز از مرکز و فشار روغن از پایین به این پره ها وارد میآید، و آنها را در تماس کامل با جداره رینگ پهن بادامکی نگه میدارد. اطاقک پمپاژ در این نوع پمپها محدود است بین هر دو پره متوالی، جداره رینگ پهن بادامکی و بخشی از سطوح دو عدد صفحه جانبی. در ضمن گردش روتور، همین طور که فضای بین روتور و رینگ ،بادامکی افزایش مییابد، خلاء نسبی در محوطه ورودی پمپ ایجاد میشود و روغن را به درون محفظه میمکد.
روغن مکیده شده، در فضای اتاقکهای پمپاژ محبوس و به سوی محفظه خروجی پمپ حمل میشود و در آنجا با کاهش حجم اتاقک پمپاژ روغن به سمت دهانه خروجی پمپ هل داده میشود.
شایان ذکر است پمپی که در شکل بالا نمایش داده شده است از نوع حجم جابهجایی ثابت نیز میباشد. در این نوع پمپ حجم جابهجایی، پمپ متناسب با پهنای رینگ بادامکی، پهنای روتور و عمق بادامک رینگ است.
پمپ هیدرولیک پره ای چیست؟
پمپ پره ای هیدرولیک نوعی پمپ جابجایی مثبت است که از یک سری پره های نصب شده بر روی روتور برای حرکت سیال در پمپ استفاده میکند. روتور در داخل محفظه پمپ دایره ای قرار دارد و پره ها توسط فنرها یا وسایل دیگر در مقابل محفظه نگه داشته میشوند.
با چرخش روتور، نیروی گریز از مرکز باعث میشود که پره ها به سمت بیرون بلغزند و با محفظه پمپ تماس پیدا کنند. این یک سری محفظه های انبساط و انقباض ایجاد میکند که سیال را به داخل پمپ میکشد و سپس آن را از پمپ خارج میکند و وارد سیستم هیدرولیک میشود.
پمپ های پره ای هیدرولیک معمولاً در انواع کاربردهای صنعتی از جمله ماشین ابزار، تجهیزات ساختمانی و سیستم های جابجایی مواد استفاده میشوند. آنها به خاطر راندمان بالا، سر و صدای کم و توانایی مدیریت طیف وسیعی از ویسکوزیته سیال شناخته شدهاند. آنها همچنین میتوانند نرخ جریان بالایی را در فشارهای متوسط ارائه دهند که آنها را برای بسیاری از کاربردهای هیدرولیکی مناسب میکند.
انواع پمپ هیدرولیک پره ای چیست ؟
دو نوع اصلی پمپ های پره ای هیدرولیک وجود دارد: پمپ های جابجایی ثابت و پمپ های جابجایی متغیر. پمپ های جابجایی ثابت دارای جابجایی تنظیم شده هستند و در کاربردهایی استفاده میشوند که دبی ثابت مورد نیاز است. از سوی دیگر، پمپهای جابجایی متغیر میتوانند جابجایی خود را تغییر دهند تا دبی متغیری ارائه دهند، که آنها را برای کاربردهایی که نیاز به تنظیم دبی بر اساس شرایط تغییر دارد، مناسب میسازد.
پمپ های پره ای که با نام پمپ کارتریجی هیدرولیک نیز شناخته میشوند، برای استفاده در بازه های فشار کاری 170 الی 210 بار و همچنین دبی خروجی این پمپ ها در بازه ی 5 گالن تا 50 گالن مناسب است.
برند های موجود پمپ های پره ای در بازار و مجموعه فرامکانیک بشرح زیر عبارتند از:
- ویکرز Eaton Vickers
- دنیسون Denison
- ولجان Veljan
- رکسروت Rexroth
- دکستر Dexter
- پونار Ponar
- صنایع هیدرولیک ایران
- و غیره
پمپ های پره ای از نوع غیر بالانس هیدرولیکی
پمپی که در شکل بالا مشاهده کردید، یک پمپ از نوع غیر بالانس هیدرولیکی میباشد، و لذا همواره به شافت روتور این پمپ یک نیروی برشی اعمال میشود.
پمپهای پره ای غیر بالانس ،هیدرولیکی، غالباً از نوع حجم جابه جایی ثابت میباشند، و به ندرت با حجم جابهجایی متغیر ساخته میشوند معهذا در شکل ذیل یک نمونه پمپ پره ای غیربالانس هیدرولیکی از نوع حجم جابهجایی متغیر نمایش داده شده است.
حجم جابهجایی این پمپ قابل تغییر است و میتوان با استفاده از یک کنترل کننده خارجی مثلاً به شکل یک فلکه دستی یا یک مکانیزم جبران کننده فشار، ظرفیت پمپ را تغییر داد. در واقع کنترل کننده خارجی، با حرکت دادن رینگ پهن بادامکی فاصله بین مرکز رینگ و مرکز روتور را تغییر میدهد. که در نتیجه ارتفاع بادامک تغییر و نتیجتاً سبب تغییر در حجم اتاقکهای پمپاژ یعنی ظرفیت پمپ میشود.
پمپهای پره ای از نوع بالانس هیدرولیکی
امروزه اکثر پمپهای پره ای که از نوع حجم جابه جائی ثابت هستند، دارای طراحی و ساختمان بالانس هیدرولیک میباشند.
در ساختمان این گروه از پمپها رینگ پهن بادامکی به عوض دایره بودن به شکل بیضی میباشند و لذا امکان داشتن دو کانال و محفظه ورودی و همینطور دو محفظه و کانال خروجی، آن هم با زاویه ۱۸۰ درجه نسبت به یکدیگر، فراهم میآید. و همین امر سبب میگردد؛ تا نیروهایی که از سوی فشار روغن هیدرولیک به روتور وارد میشود یکدیگر را خنثی، و از وارد آمدن نیروی برشی به شافت گرداننده روتور، جلوگیری بعمل آید.
انواع پمپ های پره ای متداول در بازار
پمپ های پره ای نوع مدور (Round Vane Type Pumps)
در شکل ذیل ساختمان یک نمونه پمپ پره ای بالانس هیدرولیکی، نمایش داده شده است که به دلیل گرد بودن سطح مقطع شکل ظاهری، آن مدور نامیده میشود.
قطعاتی که در مجموعه پمپاژ وجود دارند، عبارتند از: رينگ پهن بادامكي، روتور، پرهها، خار روتور، دو عدد صفحه جانبی، اين صفحات به دليل آنكه قسمت مركزيشان به شكل بوش تراشيده میشود، در شكل فوق به نام بوشينگ (Bushing) هستند
پمپ هاي پرهای نوع مدور دوبله (Double Round Pumps)
در این نمونه از پمپ های پرهای، بر روی شافت اصلی پمپ دو مجموعه پمپاژ مستقل از هم سوار میشوند.
پمپ پره ای دو مرحله ای (Two Stage Pumps)
در پمپ پره ای دو مرحله ای، اگر چه در واقع یک پمپ می باشند، لیکن ظرفیت تولید فشار به دلیل پمپاژ در دو مرحله به دو برابر افزایش پیدا میکند.
توجه شود که در یک پمپ هیدرولیک پره ای بالانس هیدرولیکی مدور، مجموعه پمپاژ یک مرحلهای بوده و براي توليد فشاري معادل 1000psi طراحي ميشود، ليكن در نمونه دو مرحلهای اين نوع پمپ كه از دو مجموعه پمپاژ به طوري سري، بهرهبرداري ميشود، فشار توليدي ميتواند تا 2000 psi افزایش یابد.
البته فشار نهایی تولیدی هرچه باشد، نوسط شیر تقسیم فشار (Dividing Valve) بطور مساوی بین دو مرحله تقسیم میشود.
پمپ هیدرولیک پره ای ترکیبی (Combination Vane Pumps)
پمپ های ترکیبی، پمپ های پره ای مدور دوبله ای هستند که در ساختمان آنها “شیر فشار شکن” و “شیر بار – انداز” وجود دارد.
همانگونه كه ميدانید، پمپ داراي دو مجموعه پمپاژ به همراه يک کانال ورودی و دو کانال خروجی روغن به انضمام شیر فشار شکن، شیر بار انداز و یک شیر یکطرفه است. يكي از موارد استعمال متداول اين نوع پمپ ها، استفاده از آنان در سيستمهای بار – انداز بوده که جايگزين بسيار خوبي براي پمپهای بزرگ به منظور صرفه جویی در مصرف انرژی میباشد.
پمپ هیدرولیک پره ای نوع چهار گوشی (Square Vane Type Pumps)
اين نمونه از پمپ های هیدرولیک پره ای بالانس هیدرولیکی، که در آغاز برای استفاده بر روی خودرو طراحی شده بودند، دارای ساختمانی بسیار ساده تر از پمپ های مدور میباشند.
رينگ پهن قسمت پمپاژ آنها حصور است بین بدنه پمپ و درپوش آن ضمنا مجموعه پمپاز تشکیل شده از رینگ مذکور، روتور، دوازده عدد پره، یک صفحه فشار که تحت فشار یک فنر قرار دارد. این پمپ ها در ابعاد و اندازه های مختلف ساخته میشوند و برای هر نمونه پمپ یک سری محفظه پمپاژ با حجم جابهجایی مختلف ساخته و به بازار عرضه میشود.
پمپ های پرهاي نوع چهارگوش دوبله
پمپ های هیدرولیک پره اي دوبله از نوع چهار گوش نيز ساخته و به بازار عرضه ميشود. در ساختمان این نوع پمپ ها کانال خروجی “پمپ بزرگتر” بر روی بدنه پمپ و کانال خروجی “پمپ کوچکتر” بر روی درپوش پمپ، تعبیه شده است. ضمنا برای این نوع پمپ های هیدرولیک دوبله هم مجموعه های پمپاژ گوناگون با حجم جابهجایی مختلف ساخته و به بازار عرضه میشود.
پمپ های پره ای چهارگوش با عملکرد فوق العاده بالا (High Performance vane Pumps)
جدیدترین پمپ های هیدرولیک پره ای بالانس هیدرولیکی به نام پمپ پره ای با عملکرد فوق العاده بالا، امروزه به بازار عرضه شده است. که توانایی کار در فشارهای بسیار زیاد و دورهای بالاتر را دارا هستند.
عرضه کارتریچ (مجموعه پمپاژ) آماده به بازار
به منظور سهولت و سرعت عمل در تعمیر پمپ های هیدرولیک، کارخانه های سازنده کارتریچ های آماده و تست شده به بازار عرضه میدارد که هر مجموعه شامل رینگ پهن بادامکیف روتور، پرهها، صفحه سایش و پین های استقرار میباشند.
مشخصات فنی پمپ های پره ای
پمپ های پره ای در یک زمان معمولاً در وسایل نقلیه کاربردی مانند سطل های هوایی و نردبان استفاده میشد. امروزه پمپ پره ای معمولاً در این سیستم های هیدرولیک متحرک (کامیون سوار) یافت نمیشود زیرا پمپ های دنده ای به طور گسترده پذیرفته شده و در دسترس هستند.
در داخل یک پمپ پره ای، با چرخش شفت ورودی، روغن بین پره های پمپ جمع شده و سپس به سمت خروجی پمپ منتقل میشود. این شبیه به نحوه عملکرد پمپ های دنده ای است، اما یک مجموعه پره – در مقابل یک جفت چرخ دنده – روی یک کارتریج چرخان در محفظه پمپ وجود دارد.
با کاهش سطح بین پره ها در سمت خروجی و افزایش در سمت ورودی پمپ، روغن از طریق درگاه تغذیه به داخل کشیده شده و با چرخش کارتریج پره به دلیل تغییر ناحیه، از طریق خروجی خارج میشود.
انواع مارک و برند پمپ هیدرولیک پره ای
- پمپ هیدرولیک کارتریجی صنایع هیدرولیک ایران
- پمپ هیدرولیک پره ای Eaton Vickers
- پمپ پره ای Denison
- پمپ پره ای رکسروت PV7
- پمپ هیدرولیک پره ای Duplomatic
- پمپ کارتریجی Dexter
- پمپ کارتریجی veljan
- پمپ کارتریجی Ponar
- پمپ کارتریجی Rextour
- پمپ پره ای Yuken
- پمپ کارتریجی Atos
- پمپ پره ای TDZ
- پمپ پره ای هیدرولیک HOF
- پمپ پره ای رکسپورت (Rexport) سری VP
خصوصیات کلی پمپ های هیدرولیک پره ای
- همه آنها از خانواده پمپ های هیدرواستاتیک یا پمپ هایی با حجم جابهجایی مثبت میباشد.
- همه پمپهای پرهای بالانس هیدرولیکی از نوع پمپ با حجم جابهجایی ثابت میباشند.
- پمپهای پره ای غیر بالانس هیدرولیکی هم از نوع حجم جابهجایی ثابت و هم از نوع حجم جابهجایی متغیر ساخته و به بازار عرضه میشوند.
- پمپ های هیدرولیک پره ای با تنوع زیاد از حجمهای کم، متوسط تا خیلی زیاد و فشارهای کاری تا ۳۰۰۰ psi ساخته و به بازار عرضه میشوند. ضمناً محدوده دور آنان بسیار وسیع است.
- پمپ هایی هستند قابل اطمینان؛ با راندمان بسیار خوب راحت در سرویس و نگهداری و آرام و بی صدا در هنگام کار.
- تمیز بودن لوله های سیستم و استفاده از روغن هیدرولیک نوع صحیح، طول عمر این پمپ های هیدرولیک را افزایش میدهد.
ادامه
- استفاده از روغنهای هیدرولیک فسیلی همراه با افزودنیهای ضد سائیدگی درمدار روغن این گروه از پمپها پیشنهاد میشود. به هر حال این نوع پمپها باروغنهای هیدرولیک مصنوعی (Synthetic Fluid) هم به خوبی کار میکنند.
- در وسایل نقلیه کاربردی استفاده میشود، اما امروزه به اندازه پمپ های دنده ای که به طور گسترده پذیرفته شده و در دسترس هستند، رایج نیست
- شفت ورودی میچرخد و باعث میشود روغن بین پره های پمپ جمع شود و سپس به سمت خروجی پمپ منتقل میشود، زیرا مساحت بین پره ها در سمت خروجی کاهش مییابد و در سمت ورودی افزایش مییابد تا روغن از طریق درگاه تغذیه کشیده شود و از خروجی به عنوان کارتریج پره خارج شود. میچرخد
انواع پمپ هیدرولیک پیستونی (Hydraulic Piston Pump)
در بین انواع پمپ هیدرولیک موجود در بازار، هنگامی که نیاز به تامین و تولید فشار عملیاتی بالا داریم، سراغ پمپ های پیستونی میرویم و این نوع پمپ هیدرولیکی رفت و برگشتی را انتخاب میکنیم.قیمت بالاتر و مقاومت کمتر دربرابر آلاینده ها و کثیفی، از تفاوت های بین پمپ پیستونی و پمپ دنده ای است.
این گروه از پمپ های هیدرولیک، از نوع پمپ هایی با حجم جابه جایی مثبت میباشند. محرک این پمپ ها یا یک موتور برقی و یا یک موتور احتراقی میباشد. اساس کار پمپ های پیستونی رفت و برگشتی بر این است که پیستونها در حرکت رفت خود روغن را به درون سیلندر میمکند و در حرکت برگشت خود، روغن را به بیرون میرانند. این دسته از پمپ های هیدرولیک با نام پمپ های رفت و برگشتی نیز شناخته میشوند.
انواع
پمپ های پیستونی به دو گروه تقسیم میشوند گروه اول پمپ های پیستونی نوع شعاعی و گروه دوم پمپ های پیستونی نوع محوری هستند. هر دو گروه به انواع پمپ های با “حجم جابه جایی ثابت” و “حجم جابهجایی متغیر” نیز تقسیم میشوند.
در پمپ های نوع شعاعی، پیستونها در امتداد شعاعهای بلوک مجموعه سیلندر مستقر هستند، مطابق شکل زیر
در حالي كه در پمپ های پیستونی نوع محوری پیستونها با یکدیگر و همینطور با محور پمپ، موازی میباشند. پمپ های پیستونی نوع محوری، مجدداً به دو گروه نوع مستقیم که دارای صفحه زاویه گیر میباشد و نوع محور زاویه دار تقسیم میگردند.
مطابق شکل ذیل
مشخصات فنی پمپ هیدرولیک پیستونی چیست؟
پمپ پیستونی هیدرولیک نوعی پمپ جابجایی مثبت است که از یک سری پیستون برای حرکت سیال در پمپ استفاده میکند. پیستون ها بر روی یک صفحه چرخان swash که در داخل محفظه پمپ قرار دارد نصب میشوند.
همانطور که صفحه swash میچرخد، پیستون ها در سیلندرهای خود به جلو و عقب حرکت میکنند و یک عمل پمپاژ ایجاد میکنند که سیال را به داخل پمپ میکشد و سپس آن را از پمپ خارج میکند و به سیستم هیدرولیک وارد میکند. مقدار سیال جابجا شده توسط پیستون ها به زاویه صفحه swash بستگی دارد که میتواند برای ایجاد جابجایی متغیر تنظیم شود.
پمپ های پیستونی هیدرولیک معمولاً در کاربردهای فشار بالا مانند پرس های هیدرولیک، تجهیزات ساختمانی و ماشین آلات استفاده میشوند. آنها به دلیل راندمان بالا، چگالی توان بالا و توانایی کنترل دقیق جریان و فشار معروف هستند. آنها همچنین میتوانند طیف وسیعی از ویسکوزیته و دما را تحمل کنند.
دو نوع اصلی از پمپ های پیستونی هیدرولیک وجود دارد: پمپ های پیستونی محوری و پمپ های پیستونی شعاعی. پمپهای پیستونی محوری دارای پیستونهایی هستند که به موازات محور صفحه سواش حرکت میکنند، در حالی که پمپهای پیستونی شعاعی دارای پیستونهایی هستند که عمود بر محور صفحه سواش حرکت میکنند. پمپ های پیستونی محوری عموما فشرده تر و کارآمدتر هستند، در حالی که پمپ های پیستونی شعاعی برای کاربردهای فشار بالا مناسب تر هستند. هر دو نوع را می توان با تغییر مکان ثابت یا متغیر، بسته به نیاز برنامه، طراحی کرد.
پمپ هیدرولیک پیستونی چیست ؟
هنگامی که فشار عملیاتی بالا مورد نیاز است، اغلب از پمپ های پیستونی استفاده میشود. پمپ های پیستونی به طور سنتی فشارهای بالاتری را نسبت به پمپ های دنده ای با جابجایی های مشابه تحمل میکنند. با این حال، هزینه اولیه بالاتر مرتبط با پمپ های پیستونی و همچنین مقاومت کمتر در برابر آلودگی و افزایش پیچیدگی وجود دارد.
این پیچیدگی به عهده طراح تجهیزات و تکنسین خدمات است تا از عملکرد صحیح پمپ پیستونی با قطعات متحرک اضافی، الزامات فیلتراسیون سختگیرانهتر و تلورانسهای نزدیکتر اطمینان حاصل کنند.
پمپ های پیستونی اغلب با جرثقیلهای کامیونی استفاده میشوند، اما در کاربردهای دیگری مانند کنترل برف و یخ نیز یافت میشوند، جایی که ممکن است مطلوب باشد که جریان سیستم بدون تغییر سرعت موتور تغییر کند.
یک بلوک سیلندر حاوی پیستون هایی که به داخل و خارج حرکت میکنند در داخل یک پمپ پیستونی قرار میگیرد. این حرکت این پیستون ها است که روغن را از درگاه تامین میکشد و سپس آن را به خروجی فشار میدهد. زاویه صفحه سواش، که انتهای دمپایی پیستون بر روی آن قرار میگیرد، طول حرکت پیستون را تعیین میکند.
در حالی که صفحه swash ثابت میماند، بلوک سیلندر، که پیستون ها را در بر میگیرد، با شفت ورودی پمپ میچرخد. سپس جابجایی پمپ با حجم کل سیلندرهای پمپ تعیین میشود. طرح های جابجایی ثابت و متغیر هر دو موجود هستند.
- پمپ پیستونی هیدرولیک شعاعی
- پمپ پیستونی هیدرولیک سرکج
- پمپ پیستونی هیدرولیک محوری با صفحه زاویه گیر
ویژگی ها
- فشارهای بالاتر را تحمل میکند
- هزینه اولیه بالاتر، مقاومت کمتر در برابر آلودگی و افزایش پیچیدگی
- قطعات متحرک اضافی، الزامات فیلتراسیون سختگیرانهتر و تلورانسهای نزدیکتر
- جرثقیل های کامیونی
- در صورت مطلوب بودن، تغییر جریان سیستم بدون تغییر سرعت موتور خوب است
- طرح های جابجایی ثابت و متغیر موجود است
- شامل بلوک سیلندر حاوی پیستون هایی است که به داخل و خارج حرکت میکنند – این حرکت روغن را از درگاه تغذیه می کشد و از طریق خروجی نیرو وارد میکند.
- زاویه صفحه swash طول حرکت پیستون را تعیین میکند
- صفحه Swash ثابت میماند
- جابجایی توسط حجم کل سیلندرهای پمپ تعیین میشود
پمپ های پیستونی از نوع شعاعی (Radial Piston PumpS)
در این نوع از پمپ ها، بلوک مجموعه سیلندرها (Cylinder Block) حول یک محور ثابت (Stationary pintle)، لیکن درون یک رینگ گرد به نام رینگ واکنشی (Reaction Ring) میچرخد.
مرکز رینگ واکنشی منطبق بر مرکز بلوک مجموعه سیلندرها نمیباشد و لذا هم مرکز نیستند. نظر به اینکه پیستونها بطور مکانیکی به رینگ واکنشی متصل نمیباشند، لذا در هنگام چرخش بلوک مجموعه سیلندرها، نیروی گریز از مرکز، به همراه فشار روغن هیدرولیک، سبب میشود که پیستونها همواره در هنگام چرخش به جدار داخلی رینگ واکنشی بصورت چسبیده باقی بمانند.
از طرف دیگر، همینطور که پیستونها، درون سیلندرها در حال حرکت اجباری رفت و برگشت هستند ( بواسطه روی هم نبودن دو مرکز یاد شده) کانالهای موجود در بدنه محور ثابت یاد شده، روغن را در زمان مکش پیستونها تأمین و در هنگام برگشت پیستونها دریافت میدارند.
حجم جابهجایی این نوع پمپها بستگی به ابعاد، تعداد سیلندر و طول کورس پیستونها دارد. در برخی از پمپ ها با جابهجایی رینگ واکنشی میتوان طول کورس پیستونها را تغییر داده و لذا حجم جابهجایی پمپ را تغییر داده.
پمپ های پیستونی محوری از نوع مستقیم با صفحه زاویه گیر (Swash Plate Design Inline Piston Pumps)
در پمپ های پیستونی محوری (Axial Piston Pumps)، بلوک مجموعه سیلندرها و شافت گرداننده پمپ در یک راستا مستقرند، لذا پیستونها به موازات شافت گرداننده پمپ قرار دارند.
ساده ترین نوع پمپ های پیستونی محوری پمپ های پیستونی محوری نوع مستقیم با طرح صفحه زاویه گیر هستند. شکل ذیل
در این نوع پمپ ها بلوک مجموعه سیلندر، توسط شافت گرداننده پمپ به چرخش در میآید. پیستونها که درون سیلندر جای دارند، از طریق کفشک های خود، به رینگ ردیاب (Retracting Ring) متصل میشوند. لذا کفشکهایهنگام دوران شافت رد انحراف صفحه زاویه گیر را مرتبا طی میکنند و همین امر سبب حرکت رفت و برگشتی پیستونها میشود. مطابق شکل ذیل
کانالهایی که در صفحه سوپاپ (Valve Plate) تعبیه شدهاند، روغن ورودی به سیلندرها را تأمین و روغن خروجی از سیلندرها را جمع و هدایت میکنند.
حجم جابه جایی (Displacement)
حجم جابهجایی در پمپ های پیستونی محوری نوع مستقیم با صفحه زاویه گیر، بستگی به ابعاد، تعداد سیلندرها، کورس پیستونها دارد که البته کورس پیستونها تابع انحراف صفحه زاویه گیر است.
در پمپ های پیستونی مستقیم با حجم جابهجایی متغیر صفحه زاویه گیر درون یک یوغ (yoke) متحرک مطابق شکل ذیل سوار میشود.
با حرکت یوغ به دور محورش، میتوان اندازه انحراف صفحه زاویه گیر را تا حداکثر 17.5 درجه تغییر داد و سبب افزایش و کاهش کورس پیستونها مطابق با شکل پایین شد
پمپ های پیستونی نوع محور – زاویه دار (Bent- Axis Piston Pumps)
در این نوع پمپ های پیستونی که در شکل زیر آورده شده، محور بلوک مجموعه سیلندرها با محور شافت گرداننده پمپ، در یک راستا نبودهف بلکه با یک زاویه شکست به یکدیگر متصل میشوند.
شاتون پیستون ها (Piston Rods) به فلنج شافت گرداننده متصل هستند و اتصال آنها از نوع اتصال کاسه ساچمه ای (Ball Joint) است.
باید توجه داشت که در واقع گردش دورانی فلنج یاد شده است که پیستونها را در درون سیلندرها دارای حرکت رفت و برگشتی مطابق شکل زیر مینماید.
ضمناً همانگونه که در شکل ملاحظه میشود یک عدد مفصل چهارپر (Universal Join) محور مجموعه بلوک سیلندرها را به شافت گرداننده، متصل می نماید.
حجم جابه جایی
حجم جابه جایی در پمپهای پیستونی نوع محور – زاویه دار
جابجایی ثابت
با یک پمپ پیستونی با جابجایی ثابت، صفحه swashplate غیر قابل تنظیم است. جریان خروجی متناسب با سرعت شافت ورودی آن مانند پمپ دنده ای است و به عنوان پمپ دنده ای، پمپ پیستونی جابجایی ثابت در سیستم های هیدرولیک مرکز باز استفاده میشود.
در مدلهایی که دارای حجم جابهجایی ثابت هستند. که معمولاً زاویه شکست بین دو محور برابر ۲۳ و یا ۳۰ درجه است حجم جابهجایی بستگی به ابعاد، تعداد سیلندرها؛ کورس پیستونها دارد که البته این کورس ثابت خواهد بود.
جابجایی متغیر
در مدلهایی که دارای حجم جابه جایی متغیر هستند، با تغییر در مقدار زاویه شکست بین دو محور یاد شده، میتوان موجب تغییر در مقدار حجم جابهجایی این مدل از پمپ ها شد. با تغییر در مقدار زاویه شکست بین دو محور یاد شده، میتوان موجب تغییر در مقدار حجم جابهجایی این مدل از پمپها شد.
در این مدل از پمپها حداکثر زاویه شکست بین دو محور ۳۰ درجه و حداقل آن صفر درجه است. در ساختمان مدلهایی که دارای حجم جابه جایی متغیر هستند، از یک یوغ و یک مکانیزم خارجی، جهت تغییر زاویه شکست بین دو محور، بهره میگیرند. مطابق شکل ذیل:
برخی از مکانیزمهای کنترل یوغ، قادر هستند حتی یوغ را از وضعیت مرکزی (زاویه شکست صفر) عبور دهند و جریانهای ورودی و خروجی روغن به پمپ را بر عکس کنند.
پمپ با جابجایی متغیر
همانطور که قبلا ذکر شد، پمپ های پیستونی در برنامه هایی مانند کنترل برف و یخ نیز مورد استفاده قرار میگیرند، جایی که ممکن است مطلوب باشد که جریان سیستم بدون تغییر سرعت موتور تغییر کند.
این جایی است که پمپ پیستونی با جابجایی متغیر وارد عمل می شود – زمانی که الزامات جریان هیدرولیک بر اساس شرایط عملیاتی متفاوت است. برخلاف طرح جابجایی ثابت، صفحه سواش ثابت نیست و زاویه آن را میتوان با سیگنال فشار از شیر جهت از طریق یک جبران کننده تنظیم کرد.
در صورت نیاز به جریان بیشتر، زاویه صفحه سواش تغییر میکند و با ایجاد یک حرکت پیستون طولانی تر، جابجایی پمپ را افزایش میدهد. برخلاف پمپ پیستونی با جابجایی ثابت، جابجایی متغیر در یک سیستم مرکز بسته استفاده میشود.
با یک سیستم مرکز بسته، با کاهش نیاز به جریان، زاویه صفحه swashplate در پمپ جابهجایی متغیر کاهش مییابد به طوری که جریان اضافی یا از دست دادن اسب بخار هیدرولیک وجود ندارد.
متغیر
پمپهای پیستونی با جابجایی متغیر میتوانند جریان را جبران کنند، فشار را جبران کنند یا هر دو جریان و فشار را جبران کنند.
- جریان جبران شده با تغییر نیازهای جریان، زاویه صفحه swash برای حفظ حاشیه فشار ثابت تنظیم میشود.
- فشار جبران شده صرف نظر از تغییرات فشار سیستم، یک جریان مشخص از طریق تنظیم زاویه صفحه swash حفظ میشود.
- جریان و فشار جبران شده ترکیبی. این سیستم ها با ترکیب جبران جریان و فشار، اغلب یک سیستم حسگر بار نامیده میشوند که برای وسایل نقلیه کنترل برف و یخ رایج است.
خصوصیات کلی پمپهای پیستونی
- همه آنها از خانواده پمپ های هیدرواستاتیک یا پمپهایی با حجم جابهجایی مثبت میباشد.
- راندمان فوق العاده بالایی دارند.
- در ظرفیتهای گوناگون با حجم جابه جایی ثابت و متغیر ساخته و به بازار عرضه میشود.
- پمپ های پیستونی شعاعی، قادرند فشارهای بالایی در محدوده ۴۱۴ بار (psi ۶۰۰۰) و حتى بیشتر تولید نمایند.
- پمپ های پیستونی محوری، قادرند فشارهای بالایی در محدوده ۳۵۰ بار (psi ۵۰۰۰ ) تولید و دورهایی تا Rpm ۳۰۰0 و جذب توانی تا سقف HW ۲۲۴ از محرک خود داشته باشند.
- انواع خاصی از پمپ های پیستونی محوری وجود داردپف که قادرند تا فشار ۶۹۰ بار ( PSi ۱۰۰۰۰) به طور متوسط تولید نمایند.
- این گروه از پمپها با داشتن توانایی در تغیر حجم جابهجایی و تغییر جهت جریان روغن، دارای کاربرد وسیعی هستند.
- طول عمر این گروه از پمپها شدیداً به تمیز بودن و مرغوب بودن روغن سیستم بستگی دارد.
انواع مارک و برند پمپ هیدرولیک پیستونی
- پمپ رادیال توز ایران
- پمپ پیستونی محوری رکسروت A10V-S-O
- پمپ پیستونی محوری رکسروت A2FO
- پمپ پیستونی رادیال HAWE
- پمپ پیستونی شعاعی رکسروت PR4
- پمپ پیستونی سر کج ابر Aber
- پمپ پیستونی محوری رکسروت A10VG
- پمپ پیستونی محوری رکسروت A17FNO
- پمپ پیستونی محوری رکسروت A17FO
- پمپ پیستونی محوری ایتون ویکرز PVQ
- پمپ پیستونی محوری Duplomatic
- پمپ پیستونی محوری ایتون ویکرز PVH
- پمپ پیستونی محوری رکسروت A4FO
- پمپ پیستونی محوری رکسروت A4VSO
- پمپ پیستونی محوری دکستر A2F
- پمپ پیستونی محوری پارکر PV
- پمپ پیستونی ایتون ویکرز PVB
- پمپ پیستونی هیدرولیک Kazel
- پمپ پیستونی Linde
- پمپ پیستونی Sauer Danfoss
- پمپ پیستونی محوری رکسپورت HY
- پمپ پیستونی محوری رکسپورت CY
- پمپ پیستونی سر کج رکسپورت A2F
- پمپ پیستونی محوری Yuken
- پمپ پیستونی محوری بوش رکسروت A11V(L)O
مقايسه جهت انتخاب
مطلوبترین ها در ردیف بالاتر قرار دارند.
قیمت | Hp / Lb | دور | دبی | فشار |
چرخ دنده ای | پره ای | پیستونی | گوشواره ای | پیستونی |
پره ای | چرخ دنده ای | چرخ دنده ای | چرخ دنده ای | چرخ دنده ای |
گوشواره ای | پیستونی | پره ای | پره ای | پره ای |
پیستونی | گوشواره ای | گوشواره ای | پیستونی | گوشواره ای |
مثلا مقایسه نسبت قبه وزن Hp / Lb جدول فوق به شکل جدول زیر است:
گوشواره ای | پیستونی | چرخ دنده ای | پره ای | نوع پمپ |
0.02 | 0.09 | 0.11 | 0.26 | Hp / Lb |
مثلاً یک پمپ پره ای ۱۰۰ پوندی (Lb) با دارا بودن ۲۶ اسب بخار (HP) قدرت، دارای کمترین وزن در مقایسه با بقیه پمپها ما میگردد و لذا بهترین انتخاب در سازههایی نظیر موشکهای فضایی هستند که سبک بودن تجهیزات در آنان، بسیار حیاتی است.
پمپ کلاچ
پمپ کلاچ نوعی پمپ هیدرولیک است که برای کارکردن کلاچ در خودروهایی با گیربکس دستی طراحی شده است. معمولاً توسط موتور از طریق یک تسمه یا چرخ دنده هدایت میشود و برای فشار دادن مایع هیدرولیک که برای درگیر شدن و جدا کردن کلاچ استفاده میشود بکار گرفته میشود.
پمپ کلاچ از طریق یک خط هیدرولیک به سیلندر اصلی کلاچ متصل میشود که سیال تحت فشار را به سیلندر slave که روی شاخک کلاچ قرار دارد، میرساند. هنگامی که پدال کلاچ فشار داده میشود، فشار هیدرولیک افزایش مییابد و باعث میشود سیلندر slave چنگال کلاچ را حرکت دهد که کلاچ را جدا میکند.
پمپهای کلاچ معمولاً در کامیونهای سنگین، اتوبوسها و سایر وسایل نقلیه تجاری استفاده میشوند که به کنترل و دقت بالایی در هنگام درگیر کردن کلاچ نیاز دارند. آنها همچنین در وسایل نقلیه خارج از جاده، ماشین آلات کشاورزی و سایر انواع تجهیزاتی که نیاز به کلاچ دستی دارند استفاده میشوند.
پمپ کلاچ چیست ؟
پمپ هیدرولیک کلاچ یک پمپ دنده ای با جابجایی کوچک است که مجهز به یک کلاچ الکترومغناطیسی با تسمه است که تقریباً در کمپرسور تهویه مطبوع خودرو یافت میشود. هنگامی که اپراتور یک سوئیچ را در داخل کابین کامیون روشن میکند، درگیر میشود.
پمپ های کلاچ اغلب در مواردی استفاده میشوند که دیافراگم برش قدرت انتقال داده نشده باشد یا به راحتی در دسترس نباشد. کاربردهای متداول شامل کامیون های سطل هوایی، خراب کننده ها و سنبله های یونجه است.
به عنوان یک قاعده کلی، پمپ های کلاچ را نمیتوان در جایی که جریان خروجی پمپ بیش از 15 GPM است استفاده کرد، زیرا تسمه محرک موتور تحت بارهای بالاتر در معرض لغزش است.
ویژگی ها
- پمپ های جابجایی کوچک
- محرک تسمه ای
- کامیون های سطل هوایی، خراب کننده ها و خرمنکوبها
- محدود به کاربری تا 15 GPM (gallons per minute)
فشار پمپ هیدرولیک چقدر است؟
50 بار
- فشار کاری به ندرت کمتر از 50 بار است
210 – 300 بار: پمپ های دنده ای
- حداکثر فشار معمولاً 250 بار است
- رایج ترین استاندارد مورد استفاده توسط پمپ های دنده ای 210 بار است
- استاندارد 300 بار توسط برخی از پمپ های دنده داخلی استفاده میشود
300-450 بار: پمپ های پیستونی
- آنها با فشار بالا، حدود 450 بار کار میکنند
- 300-350 بار استانداردی است که به طور فزاینده ای در مدار باز استفاده میشود
- 420 بار حداکثر استاندارد مورد استفاده برای انتقال هیدرواستاتیک در مدارهای بسته است
700 بار
- این استاندارد برای جابجایی جک ها استفاده میشود
7000 بار: پمپ های هیدروپنوماتیک
10000 بار: ضرب کننده فشار
کدام پمپ را برای کدام کاربرد انتخاب کنیم؟ نحوه انتخاب پمپ هیدرولیک چیست؟
در بخش زیر تمامی مراحل انتخاب پمپ هیدرولیک و چگونگی انتخاب پمپ هیدرولیک را بررسی میکنیم.
1- پمپ های دنده ای خارجی
- آنها بیشتر در کاربردهای هیدرولیک مانند جداکننده های چوب یا آسانسور استفاده میشوند.
2- پمپ های دنده ای داخلی
- آنها به ویژه در هیدرولیک های غیر متحرک (مانند ماشین ابزار، پرس و غیره) و در وسایل نقلیه ای که در یک فضای محدود کار میکنند (لیفتراک های برقی و غیره) استفاده میشوند.
3- پمپ های دوار پره ای
- آنها در ماشین های ریخته گری و تزریق در صنعت و همچنین در تجهیزات ساختمانی استفاده میشوند.
4- پمپ های پیستونی
- آنها در کاربردهایی با فشارهای بالا (400 بار تا 700 بار)، مانند پرس ها، ماشین های پردازش پلاستیک، ماشین ابزار و تجهیزات ساختمانی استفاده میشوند.
- از آنها برای کار با سیلندرهای هیدرولیک برای بارهای زیاد استفاده میشود.
- آنها همچنین در تجهیزات تلفن همراه و ساخت و ساز استفاده میشود. نیروی کمکی دریایی؛ شکل دهی و مهر زنی فلز؛ ابزارهای ماشینی؛ و تجهیزات میدان نفتی
- برخی از پمپ های پیستونی نیز برای انتقال هیدروکربن ها تحت فشار بالا در خطوط لوله استفاده میشوند.
- همچنین میتوان از آنها در دستگاه های برش جت آب استفاده کرد. در این حالت سیال آب است نه روغن.
5- پمپ های اسکرو یا پیچی
- از آنها برای پمپاژ مایعات چسبناک مانند نفت خام تحت فشار بالا استفاده میشود.
سوالات متداول
کار پمپ هیدرولیک را بیان کنید؟
دسته بندی پمپ های هیدرولیک بر چه اساسی است، توضیح دهید؟
چهار ویژگی مهم پمپ هایی هیدرولیک با حجم جابه جایی غیر مثبت را توضیح دهید؟
چهار ویژگی مهم پمپهایی با حجم جابه جایی مثبت را توضیح دهید؟
متداول ترین درجه بندی پمپها بر چه اساسی است توضیح دهید؟
به چه دلایلی راندمان حجمی پمپها ۱۰۰٪ نمیتواند باشد؟
حجم جا به جایی چیست ؟
نمودار درختی انواع پمپهای چرخ دنده ای این نوشتار را ترسیم نمائید.
چهار مورد از خصوصیات کلی پمپ های چرخ دنده ای را شرح دهید؟
نمودار درختی انواع پمپ های پره ای این درس را ترسیم نمائید؟
به شافت کدام گروه از پمپ های پره ای، نیروی برشی همواره وارد میشود؟
کدام گروه از پمپ های پره ای هم با حجم جابه جایی ثابت و هم متغیر ساخته میشود؟
نمودار گرافیکی یک پمپ پره ای ترکیبی را ترسیم نمائید؟
چهار مورد از خصوصیات کلی پمپهای پره ای را شرح دهید؟
نمودار درختی انواع پمپهای پیستونی این درس را ترسیم نمائید؟
یک نمونه از پمپ های پیستونی این نوشتار را انتخاب و طرز کار آن را تشریح نمائید؟
چهار مورد از خصوصیات کلی پمپ های پیستونی را شرح دهید؟
گرانترین پمپ ها از چه نوعی هستند؟
دیدگاهتان را بنویسید