سالیدورک SOLIDWORKS
مقدمه – سالیدورک
فهرست مطالب
پیشرفت های روزافزون در اتوماسیون صنعتی و طراحی و هزینه های قابل توجه آن و ساخت قطعات و مجموعهها، طراحان را بر آن داشته است که از نرم افزارهای مدل سازی و طراحی بهره گیرند، نرم افزار سالیدورکس SolidWorks یک نرم افزار قدرتمند در زمینه طراحی و به خصوص طراحی سه بعدی است که جوابگوی تمامی نیازهای یک مهندس طراح و به ویژه یک مهندس مکانیک می باشد. نرم افزار سالیدورک در زمینه اتوماسیون طراحی تقريبا با CATIA در یک رده قرار دارد، در دنیای نقشه کشی برای مهندسان مکانیک از برتری کاملی نسبت به MDT برخوردار است و به راحتی به نرم افزارهای دیگری مثل ANSYS ، CATIA ، Abaqus ، Visual NASTRAN و … مرتبط می شود.
در نرم افزار سالیدورکس SOLIDWORKS دو مقوله MDA و PDM در نظر گرفته شده است که باعث می شود با اعمال کوچکترین تغییری در هر مرحله از شبیه سازی قطعات و مجموعه های صنعتی، این تغییرات به تمامی قسمت های دیگر انتقال پیدا کند. از دیگر ویژگی های برجستهی نرم افزار سالیدورکس در مقایسه با نرم افزارهای مشابه، برخورداری از محيط ساده و آسان می باشد که موجب مقبولیت گسترده آن در بین مهندسان طراح گردیده است. هدف تیم فرامکانیک از نگارش این برگه علاوه بر معرفی آخرین و جدیدترین ویژگی های دستوری مهم نرم افزار سالیدورکس SolidWorks ، آشنایی با ظرافت ها و پیچیدگی های خاص طراحی و نکات مورد نیاز در این زمینه بوده است.
در نوشته آموزش رایگان سالیدورکس سعی شده با طرح مثال هایی کار آمد و ارایه توضیحات ساده و کافی، کلیه دستورهای مهم نرم افزار سالیدورکس معرفی شوند، مطالب آموزش شامل محیطهای Part ،Assembly و Drawing در ویدیوهای مختلف طوری تنظیم شده است که برای کلیه دانشجویان مبتدی، میانه و همچنین مهندسان در سطح پیشرفته، قابل استفاده باشد. بازدیدکننده در آموزش رایگان سالیدورکس علاوه بر مثال های کاربردی ساده، با مثال هایی پیشرفته و پیچیده، گام به گام با نکات لازم در طراحی قطعات صنعتی آشنا می شود. این آموزش ها نیز مانند هر آموزش دیگری خالی از اشکال نیست؛ از این رو از کلیه دانشجویان و مهندسان خواهشمندیم نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را از طریق بخش کامنت ها با ما در میان بگذارند و ارسال نمایند تا پی از بررسی، اصلحاتت مربوطه در متن آموزش مورد استفاده قرار گیرد.
معرفی نرم افزار سالیدورکس
بشر قرن ۲۱ بی وقفه و به سرعت در تکاپوی توسعه ی همه جانبه ی مرزهای دانش در تمامی حوزه هاست و در این مسیر از تلاش باز نمی ایستد؛ چرا که اثرگذارترین ابزار برتری جویی در فضای رقابتی امروز را دست یابی به فناوری های پیشرفته، علوم نوین و گسترش صنایع پیشرفته، کارآمد و منحصربه فرد یافته است. براساس چنین نگرشی است که رشد سریع علوم و فنون کاربردی در گستره ی عظیمی از زمینه های تحقیقاتی در دستورکار بازیگردانان نظام جهانی قرار گرفته است.
در شرایط ویژه و پیچیده ای که کشور ما با آن روبه روست، گام برداشتن در مسیر پیشرفت و رشد و توسعه ی داخلی و نیز کسب جایگاه درخور و تاثیرگذار در عرصه ی بین المللی منوط به اصلاح دید کلان نسبت به توسعهی علمی و پژوهشی با هدف ارتقای شاخص های پیشرفت و توسعهی کشور عزیزمان ایران است و این جز با حمایت ویژه و مستمر از بخش های دانشگاهی، صنعتی و پژوهشی امکان پذیر نخواهد بود.
تعریفی از نرم افزار سالیدورک
مقدمه
در چند سال اخیر شاهد پیشرفت های گسترده ای در زمینه های اتوماسیون طراحی (GUI ) رابط گرافیکی کاربر در دنیای نرم افزارهای صنعتی هستیم.
طراحان نرم افزارهای مهندسی مکانیک با قرار دادن امکانات بیشتر و قوی تر برای استفاده از نرم افزارها موجب تسریع در امر طراحی و رسیدن به هدف نهایی به شکلی بهینه شده اند. در گذشته برای استفاده از این نرم افزارها، باید کاربر دورهی کامل این نرم افزارها را طی می کرد؛ ولی امروزه می توان به راحتی و با صرف کمترین زمان نحوهی استفاده از نرم افزارها را آموخت و از آنها استفاده کرد.
یکی از این نرم افزارهای مطرح که تقریبا به تمامی نیازهای یک مهندس طراح، جامهی عمل پوشانده، نرم افزار سالیدورکس SolidWorks می باشد. این نرم افزار ساخت شرکتی به همین نام است که البته بیشتر از 20 سال است که زیر مجموعهی Dassault System، سازندهی نرم افزار CATIA قرار گرفته است. می توان به جرأت ادعا کرد که سالیدورکس SolidWorks قوی ترین نرم افزار مهندسی در دو زمینهی Real Time و GUI است؛ در زمینه ی اتوماسیون طراحی تقریبا هم ردهی نرم افزار CATIA قرار دارد؛ در دنیای نقشه کشی برای مهندسان مکانیک از نرم افزار MDT کاملا برتر است؛ بخش Help این نرم افزار نیز تقریبا به گستردگی و کارآیی نرم افزار MATLAB می باشد و به راحتی با نرم افزارهای دیگری مثل Abaqus ،ANSYS ، Visual NASTRAN ،CATIA ، Excel و … ارتباط برقرار میکند. در اینجا به منظور آشنایی بیشتر با نرم افزار سالیدورکس توسط تیم فرامکانیک به بررسی چند ویژگی انتخابی پرداخته می شود.
سالیدورک (SolidWorks) به عنوان نرمافزار طراحی مکانیکی سه بعدی، توسط شرکت فرانسوی داسو سیستمز ارائه و توسعه داده میشود. در حال حاضر نرمافزار سالیدورکس توسط 3.5 میلیون مهندس در بیش از 5۳۰٬۰۰۰ شرکت در سراسر جهان در حال استفادهاست، این نرمافزار به لحاظ فراگیر بودن و با ایجاد تحول در CAD(طراحی به کمک رایانه)، CAM(ساخت به کمک رایانه) و CAE(مهندسی به کمک رایانه) توانسته تحول عظیمی در زمینه طراحی و تولید محصول ایجاد کند.
در کشور ما نیز، این نرمافزار، یکی از چند نرمافزار بسیار پرکاربرد، در انجام پروژههای صنعتی در مهندسی مستقیم و مهندسی معکوس است و بسیاری از شرکتها تولید قطعات خودرو و ماشینآلات و … ، این نرمافزار را برگزیدهاند.
رابط گرافیکی کاربر (GUI)
به معنای رابط گرافیکی قوی میان کاربر و نرم افزار است (Graphical User Interface) و همان طور که بیان شد نرم افزار سالیدورکس SolidWorks از این لحاظ قدرتمند است. در برنامه هایی که از GUI استفاده نمی کنند، صفحه ی نمایش تنها وظيفهی نمایش متن تایپ شده توسط کاربر را دارد؛ اما در برنامه های دارای GUI خود صفحه نمایش به عنوان یک منبع ورودی عمل میکند و امکان استفاده از گزینه های گرافیکی مانند منو، دکمه ها و ابزارهای مختلفی را توسط کاربر فراهم می آورد. در این حالت کاربر راحت تر می تواند با برنامهی رایانه ای موردنظر خود ارتباط ایجاد کرده و بده بستان داشته باشد. توضیح مختصر و مفیدی که در کادرهای محاوره ای با قرار دادن و نگه داشتن ماوس بر روی هر آیکون به نمایش در می آیند، کاربر را از عملکرد هر آیکون، آگاه می سازد. کادرهای محاوره ای در نسخه ۲۰۰۳ به بعد در این نرم افزار به نحوی در قسمت سمت چپ پنجرهی آن مرتب شده اند که کاربر بدون سردرگمی قادر باشد از آنها استفاده نماید. از این نظر نرم افزار سالیدورکس SolidWorks به بهترین نحو ممکن طراحی شده است.
امکان وارد کردن اندازه ها به صورت مستقیم در محیط سه بعدی با هر واحدی که کاربر مایل باشد نیز باعث تسریع در عملکرد طراحی میشود. حتی در قسمت های اندازه گذاری امکانی فراهم شده است تا کاربر بتواند از عبارت ها و توابع ریاضی و روابط پارامتریک نیز استفاده کند. همه ی این موارد سبب می شود نرم افزار سالیدورکس SolidWorks به یک محیط جذاب برای کاربر تبدیل شود.
مواردی مانند پشتیبانی بیش از ۱۰ زبان و وجود اشکال و آیکون های مناسب و هدفمند و پس زمینه ی آبی رنگ این نرم افزار باعث شده است تا ظاهر این نرم افزار از حالت خشک و خسته کننده خارج شود.
MDA
می توان SolidWorks را نرم افزاری دانست که با قرار دادن دو مقولهی PDM, PLM و همچنین نرم افزارهای تحلیلگر آن و نیز ماژول های قدرتمند دیگر، به تمامی این مباحث جامه عمل پوشانده است. مبحث MDA (Model Drive Architecture) امروزه مهم ترین و رقابت برانگیزترین موضوع میان طراحان این گونه نرم افزارها می باشد. سیستمی که از طراحی و ساخت تا مونتاژ و تولید (Product Data Management) و نیز از سفارش ها تا بازاریابی و غیره (Product Lifecycle Management) را شامل می شود،
سیستمی است که با کوچکترین تغییری در هر مرحله، این تغییر را مانند یک موج به تمامی قسمت های دیگر انتقال دهد. به این مکانیزم، سیستم اتوماسیون طراحی مکانیکی گفته می شود.
امروزه نرم افزارهای طراحی تنها برای ساخت یک مدل سه بعدی در رایانه به کار نمی روند، بلکه به منظور طراحی یک قطعه ی مکانیکی در چارچوب یک سیستم فعال و شناور و کاملا متغير با معادلات مکانیکی استفاده می شوند و قابلیت اعمال تمامی فاکتورهای اصلی و جانبی محیطی را روی سیستم دارا هستند.
تاریخچه نرم افزار SolidWorks
شرکت SolidWorks در سال ۱۹۹۳ توسط یکی از فارغ التحصیلان مؤسسه تکنولوژی ماساچوست (Massachusetts Institute of Technology) به نام جان هرشتیک (Jon Hirschtick) تأسیس شد. شرکت SolidWorks در سال ۱۹۹۳ میلادی توسط جان هرشتیک بنیان گردید که دفتر مرکزی آن در کنکورد ماساچوست واقع بود و اولین محصول آن در سال ۱۹۹۵ میلادی با نام SolidWorks95 به بازار عرضه شد.
سالیدورکس SolidWorks در سال ۱۹۹۵ میلادی به عنوان رقیبی ارزان قیمت برای نرم افزارهای طراحی رایانه ای نظير Pro/Engineer ،AutoCAD وCATIA عرضه شد. ویژگی نرم افزار سالیدورکس قیمت پایین آن با دارا بودن قابلیت طراحی قابل رقابت با نرم افزارهای طراحی موجود در بازار جهانی بود.
در سال ۱۹۹۷ میلادی شرکت Dassault System که عمدهی شهرت آن به نرم افزار طراحی رایانه ای CATIA باز می گردد، شرکت SolidWorks را خریداری کرد و (۱۰۰ درصد سهام آن را به ارزش ۳۱ میلیون دلار آمریکا در اختیار دارد). شرکت SolidWorks از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۷ میلادی توسط جان مک النی رهبری می شد و اکنون تحت سرپرستی جف ری قرار دارد.
رقبای اصلی شرکت داسو سیستمز، شرکت اتودسک AutoDesk آمریکاست که با عرضه نرم افزارهای Inventor ،Mechanical Desktop AutoCAD و شرکت زیمنس با عرضه نرم افزارهای SolidEdge و Nx Siemens سومین سهم را در بازار جهانی نرم افزارهای طراحی سه بعدی به خود اختصاص داده است.
در حال حاضر نرم افزار سالیدورکس SolidWorks توسط بیش از 3,500,۰۰۰ نفر از طراحان و مهندسان مکانیک به صورت گسترده مورداستفاده قرار می گیرد. کاربران SolidWorks طیف وسیعی از کاربران خانگی تا کارخانه های بزرگ را در برمی گیرند که پوشش دهندهی بخش های وسیعی از بازار ساخت و تولید است. فروش نرم افزار سالیدورکس SolidWorks به صورت غیرمستقیم و از طریق توزیع کننده ها و شرکای شرکت در تمام دنیا صورت می گیرد.
نرم افزارهایی که به طور مستقیم رقیب نرم افزار سالیدورکس هستند عبارت اند از:
- Pro/Engineer
- اینونتور (Autodesk Inventor)
- مکانیکال دسکتاپ (Mechanical Desktop)
ماژول های نرم افزار سالیدورکس
در سایت فرامکانیک، برآن شدهایم که به معرفی و آموزش نرمافزار سالیدورکس با دیدگاه کاربردی مدلسازی قطعات و تهیه نقشه، مونتاژ، فرمولنویسی، جداول طراحی، طراحی سطوح، ورقکاری، طراحی مکانیزم، طراحی سازه، طراحی قالب تزریق پلاستیک، جوشکاری ، ریختهگری ، قالبسازی، جوشدادن قطعات و همچنین تحلیل تنش و مدلسازی رفتار و مقاومت قطعه تحت بارگذاری های گوناگون با نگاهی کاملا صنعتی شرح داده شود.
ویژگی منحصر به فرد فرامکانیک در آموزش سالیدورکس، این است که در تهیه آموزش از ساعتها سابقه تجربیات فنی در اجرای پروژههای صنعتی، تالیف، تدریس و آموزش این نرمافزار در مراکز مختلف آموزشی و دانشگاهی کمک گرفته شده است.
محیط های کاری نرم افزار سالیدورکس SolidWorks :
نرم افزار سالیدورکس دارای سه محيط اصلی است که عبارت اند از:
- محيط قطعه (طراحی اجزا و قطعات) Features
- محيط مونتاژ (سرهم نمودن اجزا و قطعات) Assembly
- محيط نقشه کشی (تهیه نقشه های اجرایی جهت ساخت) Drawing
همچنین نرم افزار سالیدورکس SolidWorks دارای چندین محیط کاربردی نیز به شرح زیر میباشد:
- محیط طراحی سطوح پیشرفته Surface
- محیط طراحی ورق کاری (شیت متال) Sheet metal
- محیط طراحی سازه های جوشکاری Weldment
- محیط متحرک سازی با سالیدورکس Motion
- محیط معادله نویسی و جداول طراحی Design Table
- محیط رندرینگ با Photo View
- محیط ماشین کاری CAM
محيط قطعه (طراحی اجزا و قطعات) Features
هر سیستم مکانیکی از قطعات و اجزای مختلفی تشکیل شده است. برای طراحی کامل یک مکانیزم باید ابتدا هر یک از اجزا و قطعات آن را به صورت مجزا طراحی نمود. این کار در محیط Part صورت می گیرد. نقطهی آغاز کار در این محیط یک نقشه ی دو یا سه بعدی است که از آن برای ساختن یک شکل خام استفاده می شود. در این بخش از نوار ابزار Feature بیشترین استفاده صورت می گیرد. همچنین در محيط Part امکانات مناسبی برای طراحی قالب های تزریق پلاستیک، ورق کاری، جوش دادن قطعات و غیره وجود دارد.
محیط مونتاژ (سرهم نمودن اجزا و قطعات) Assembly
پس از اینکه قطعات به صورت مجزا در محيط Part ایجاد شدند، آنها را وارد محیط Assembly می نمایند. در اینجا با اعمال قيود خاص توسط دستور Mate از نوار ابزار Assembly، قطعات مجزا را به یکدیگر مرتبط می کنند. از جمله ی این قیود می توان به قيود موازی (Parallel)، هم مركز (Concentric)، عمود (Perpendicular) و يا قيود پیشرفته نظير قيود ایجاد چرخ دنده یا بادامک اشاره نمود. یکی از امکانات جالب در این محیط امکان ایجاد تسمه برای پولی هاست که آنها را به یکدیگر مرتبط می کند.
از دیگر امکانات جالب، گزینهی تشخیص تداخل (Interference Detection) است که به طراح اجازه می دهد تا با بررسی قطعه پس از مونتاژ، تداخل های احتمالی را با سایر قطعات تشخيص داده و نسبت به رفع آن اقدام نماید. در این محیط می توان با اعمال سرعت خطی و سرعت زاویه ای و همچنین شتاب ثقل، عملكرد مکانیزم را برآورد نمود.
محیط نقشه کشی (تهیه نقشه های اجرایی جهت ساخت) Drawing
در این محیط از نرم فزار سالیدورکس SOLIDWORKS می توان اقدام به طراحی نقشه های دو بعدی نموده و یا از قطعات و مکانیزم هایی که در دو محيط قبلی ایجاد شده اند، استفاده کرد. قابلیت های متعدد این محیط یک تختهی رسم الكترونیکی را برای کاربر به ارمغان می آورد که به راحتی میتواند هرگونه ترسیمی را به شکل دلخواه و بدون مشكل در کوتاه ترین زمان انجام دهد. از جملهی این قابلیت ها، می توان به اندازه گذاری خودکار نقشه های ایجادشده از روی قطعات، تعیین نوع هاشور برای سطح مقطع با توجه به جنس قطعه، تعيين نوع خطوط و غیره اشاره کرد.
اسکچ – ترسیم های دوبعدی و معرفي قيود از نرم فزار سالیدورکس SOLIDWORKS
آنچه در این قسمت می خوانیم یک طراح برای ایجاد مدل های فضایی به ترسیم های دوبعدی نیاز خواهد داشت. ترسیم یا Sketch عبارت است از مجموعه ی اعضای هندسی که شامل خطوط صاف و منحنی و اشکال هندسی دیگر مانند دایره، بیضی، ش ش ضلعی و اشکالی از این دست است که با اعمال قيدهای اندازه و هندسی، ترسیم نهایی ایجاد می شود.
عدم استفاده از قیود یا به کارگیری ناقص آن ها در هنگام ویرایش مدل مشکلات متفاوتی را ایجاد می کند و کنترل ترسیم را دشوار می س ازد. در نرم افزار SolidWorks تعدادی از قیدها مانند خطوط افقی و عمودی به صورت خودکار بر روی ترسیم اعمال می شود که البته از سوی طراح قابل تغيير است؛ ولی قیود دیگر مانند قيدهای اندازه حتما باید توسط طراح اعمال شوند.
در این قسمت از آموزش رایگان نرم افزار سالیدورکس SOLIDWORKS سعی شده با ارائه ی مثال های مناسب، نحوی ایجاد ترسیم در نرم افزار SolidWorks به طور کامل توضیح داده شود.
مدل سازی مقدماتی Part
آنچه در این قسمت از نرم افزار سالیدورک میخوانیم محیط کاری طراحی قطعه ” که در این قسمت به آن می پردازیم، محیطی است که با استفاده از فرمان های آن می توانید یک ترسیم را به نمایه تبدیل کنید و همچنین با ایجاد چند نمایه، قطعهی سه بعدی مورد نظر را در آن، ویرایش و مدیریت کنید.
روند ایجاد یک قطعه در محیط کاری، طراحی قطعه بر اساس ایجاد نمایه است و برای ایجاد بیشتر نمایه ها نیاز به ترسیم است.
در این قسمت، با ایجاد قطعه های سه بعدی اولیه آشنا خواهید شد. مدل های موجود در این فصل طوری انتخاب شده اند که کاربر از نوار ابزار Features با اکثر دستورها آشنا شده و به نحوی کار با آنها و کاربردشان مسلط شود. ویژگی بارز فرمان های این نوار ابزار این است که برای استفاده از آنها باید یک ترسیم در اختیار باشد. وقتی برای اولین بار وارد یک سند جدید در محیط کاری طراحی قطعه می شود، تنها فرمان های نمایه هایی فعال هستند که می توانید از آنها به عنوان نمایهی پایه، استفاده کنید. قبل از شروع مدل سازی سه بعدی، باید به خوبی با نحوهی ایجاد ترسیم ها و اعمال قيود هندسی که در قسمت قبل به آن پرداخته شد، آشنا شوید. انتظار می رود پس از مطالعه ی این قسمت، درک مناسبی از سه بعدی سازی قطعه ها پیدا کنید.
مدل سازی پیشرفته
آنچه در این قسمت می آموزیم در قسمت قبل با نحوهی ایجاد قطعه های سه بعدی ساده آشنا شدید. در صنعت و در واقعیت، قطعه ها هندسه ی پیچیده تری دارند و برای ایجاد آنها باید از چندین دستور از زبانهی Features استفاده نمود. همچنین، بسیاری از قطعه ها دارای سطوح پیشرفته اند که طراحی آن ها به کمک دستورهای سه بعدی ساز امکان پذیر نیست.
اگر نگاهی به اطراف خود بیندازید، می توانید قطعه های زیادی با سطوح پیشرفته را ببینید. سطوحی که نمی توانید شکل و فرم آنها را با توجه به قالب های هندسی ای که در ذهن وجود دارند، توصیف کنید. از بدنه ی یک خودرو یا هواپیما که فرم آنها به دلیل خصوصیات آیرودینامیکی بسیار مهم است، تا بدنه ی موسی که فرم آن علاوه بر زیبایی، روی طراحی ارگونومی آن مؤثر است؛ همگی قطعه ها و اجزایی هستند که برای طراحی آنها باید از مدل های متفاوت با آنچه در فصل قبل فراگرفته اید استفاده نمایید. این مدل ها به کمک سطوح پیشرفته طراحی می شوند. از این رو، در تمامی نرم افزارهای حرفه ای طراحی قطعه ها، قسمتهایی تحت عنوان طراحی سطوح در نظر گرفته شده است. دستورهای این قسمت عموما بر پایه ی منحنی ها کار می کنند و نیاز به مهارتی خاص در ایجاد ترسيمها دارند. استفاده از مثال های کاربردی و شبه واقعی از ویژگی های آموزش در این بخش از آموزش رایگان نرم افزار سالیدورکس فرامکانیک است. اکثراً در کارهای روزمره مان با مدل های به کار رفته در ارتباط هستیم و همین امر موجب می شود انگیزه ی کاربر در مدل سازی این قطعه ها بیشتر شود. با مطالعه ی این قسمت تا حد قابل قبولی با استفاده و ترکیب دستورها برای طراحی قطعه هایی با سطوح پیشرفته آشنا می شوید تا توانایی طراحی مدل های پیشرفته دیگر را داشته باشید.
مونتاژ Assembly
آنچه در این محیط از نرم افزار سالیدورکس می آموزیم؛ همواره در صنعت، قطعه ها و مجموعه های مکانیکی مختلف به صورت مکانیزم ها به کار گرفته می شوند و تنها مدل سازی قطعه های منفرد، نیاز طراح را برطرف نخواهد کرد. بنابراین باید، پس از طراحی یک مدل منفرد، آن را به لحاظ هندسی با دیگر قطعه های مجموعه مرتبط کرد و حتی نحوهی حرکت بین آن قطعه ها را نیز تعریف نمود. قطعه هایی که در محیط Part در نرم افزار سالیدورکسSolidWorks ایجاد شده اند، به محیط کاری مونتاژ یا اسمبل سالیدورک وارد شده و بر روی هم مونتاژ می شوند. پس از قرار دادن قطعه ها بر روی هم در مکان مناسب ، با استفاده از قیدهای مونتاژی می توان قیدهایی مکانیکی نیز بین قطعه ها تعریف نمود تا بتوان مکانیزم حرکتی بین قطعه ها مانند مکانیزم حرکتی بادامک و پیرو، چرخ دنده، تسمه و پولی و غیره را ایجاد نمود. در این قسمت از اموزش رایگان سالیدورک، به معرفی محیط Assembly و نحوهی اعمال قیدهای موجود در این محیط برای سوار کردن قطعه ها بر روی هم و همچنین ایجاد قیدهای پیشرفته و قیدهای مکانیکی برای تعریف مکانیزم حرکتی پرداخته شده است. فراموش نکنید که مهارت در طراحی قطعه، قبل از یادگیری و مطالعه ی این قسمت الزامی است.
تهیه ی نقشه Drawing
در این محیط از نرم افزار سالیدورکس SolidWorks؛ با چگونگی ایجاد نقشهی دوبعدی از قطعه و مجموعه ی مونتاژی آشنا می شویم. منطق نرم افزارهای طراحی مکانیکی بر این اصل استوار است که طراح پس از ایجاد قطعات و مجموعه های مونتاژی موردنظر خود، از تک تک قطعات و همچنین مجموعهی مونتاژی، نقشه تهيه کند و در صورت نیاز آن را روی کاغذ چاپ کند. در نرم افزار SolidWorks نیز محيط Drawing که یکی از سه محيط اصلی این نرم افزار است، با نوار ابزارها و امکانات متنوع، فضای کاملی را جهت تهیه ی نقشه فراهم می آورد. توانایی نرم افزارهای طراحی مکانیکی در آن است که کاربر را درگیر ترسیم نقشهی دو بعدی و تهیه ی نمای دید، اندازه گذاری و هاشور زدن و غیره نمی کند؛ برنامه به صورت خودکار نمای قطعه یا مجموعه ی مونتاژی موردنظر را تهیه می کند و همچنین، پس از ایجاد نمای برشی در قسمت های لازم هاشور می زند. در این فصل شیودی استفاده از نرم افزار سالیدورکسSolidWorks برای ایجاد نقشه های صنعتی در سطح مناسبی ارایه شده است. با توجه به ترتیب قرارگیری قسمت های آموزشی، توصیه می شود قبل از مطالعه ی این محیط، به خوبی با مدل سازی سه بعدی آشنا شوید و قسمتهای مربوطه را به خوبی یاد بگیرید.
نوار ابزار Evaluate
در زبانه Evaluate آنالیز های پرکاربرد در فرآیند طراحی مدل قرار داده شده اند. این آنالیز ها همواره در فرآیند طراحی مورد توجه قرار می گیرند که از جمله آن میتوان به آنالیز جرمی و مهندسی مدل اشاره نمود که به سهولت جرم، حجم، مساحت، ممان اینرسی و … را محاسبه می نماید.
نوار ابزار Mold Tools
این بخش از نرم افزار سالیدورک امکان طراحی قالب های تزریق پلاستیک را فراهم می آورد. ابتدا مدل نهایی باید در مرحله قبلی طراحی شده و مرحله به مرحله قالب طراحی شود همچنین امکانات آنالیز قالب ساخت نیز فراهم شده است.
نوار ابزار Surfaces
در نوار ابزار سرفیس از نرم افزار سالیدورک دستورات متفاوتی جهت ایجاد مدل های سطوح پیچیده قرار داده شده است. توسط آنها قادر خواهید بود مدل هایی با پیچیدگی بالا را به سهولت ایجاد نماید. ابتدا شما یک مدل سیمی از مدل نهایی را تهیه می کنید به این مدل سیمی، سطح های مختلفی و رویه ها را اعمال می کنید سپس این رویه و سطوح را به جسم سه بعدی و جسم صلب تبدیل میکنید.
نوار ابزار ورقکاری Sheet Metal
ورقکاری یکی از کاربردهای پرمصرف در صنعت می باشد. قطعات ساخته شده از آن حاصل خمکاری و برشکاری بر روی ورق های فلزی می باشد و یک محیط طراحی با همین نام در نرم افزار سالیدورک اختصاص یافته به شما تمامی قطعات نیاز به ورق کاری دارند را در این محیط طراحی توسعه صفحه گسترده و تمامی موارد را برداشت نماید.
نوار ابزار طراحی سازه های جوشگاری WELDMENTS
یکی از محیط هایی که برای طراحی و تولید سازه ها بسیار دقیق و اصولی طراحی شده است، محیط ولدمنت می باشد. شما در این محیط با انواع روش های طراحی سازه، ترسیمات، جوش و جوشکاری، علائم جوش، لیست برش و … را فرا خواهید گرفت. همچنین در دوره آموزشی طراحی سازه های جوشکاری در سالیدورک به بررسی تخصصی و فوق تخصصی از این محیط پرداختیم.
نوار ابزار Photoworks
به دلیل نمایش بهتر نتایج بعد از ساخت مدل امکان عکس برداری و تهیه انیمیشن با کیفیت بسیار بالا در نرم افزار قرار داده شده است قسمت فوتو ورکس از از نوار ابزار سالیدورکس گنجانده شده است.
رویکرد نرم افزار سالیدورکس SolidWorks
رویکرد نرم افزار سالیدورک SolidWorks یک مدل ساز برای مدل سازی جامدات است که مبتنی بر پاراسالید بوده و از رویکرد پارامتری مبتنی بر ویژگی برای ساخت مدلها و مونتاژها استفاده می کند. پارامتر به ثابت هایی اطلاق می شود که مقدار آنها شکل یا هندسه مدل یا مونتاژ را تعیین می کند. پارامترها هم به صورت پارامترهای عددی نظیر طول خطوط یا قطر دایره بوده و هم به صورت قیدهای هندسی نظیر مماس، موازی، متقارب، هم مرکز و غیره هستند. پارامترهای عددی می توانند از طریق استفاده روابط با یکدیگر مرتبط بوده که امکان برآورده ساختن خواسته های طراحی را فراهم می کند.
ویژگی های نرم افزار سالیدورکس
ویژگی های نرم افزار سالیدورکس دارای ویژگی های خاصی می باشد که آن را از سایر نرم افزارهای CAD مانند کتيا متمایز می نماید:
- سهولت کاربری و آموزش در مقایسه با سایر نرم افزارهای CAD / (کاربرد آسان SolidWorks در نقشه و طرح های پیچیده با هزاران عامل)
- سرعت بالاتر نسبت به سایر نرم افزارها – فعالیت بهتر و سریع تر
- قابلیت ارتباط با تمامی نرم افزارهای ماشین کاری edge cam ، mastercam ، powermill و نرم افزارهای تحلیلAnsys ،Adams ، Abaqus
- قابلیت انجام تحلیل های مهندسی با اعمال پارامترها به صورت کاملا ساده و کاربر پسند.
- امکان معادلهنویسی (Equation) بین پارامترها و اندازههای مختلف در مدل پارامتریک
- امکان استفاده از جداول طراحی (Design Table) به منظور برقراری ارتباط بین اندازهها و معادلات در محیط excel در طراحی مدل پارامتریک
- امکان ایجاد نماهای انفجاری (exploded view) و تهیه فیلم و انیمیشن از مدل انفجاری در طی مونتاژ یا دمونتاژ شدن مدل و مستند سازی طرح ها
- امکان اعمال نیرو و تحلیل بر روی مدل و مکانیزم های ایجاد شده در محیط اسمبلی و تهیه خروجی مناسب برای درک بهتر تغییرات
- امکان طراحی انواع قالب ها پلاستیک، اکستروژن، دایکاست، فلزی، فورج و … در محیط Mold Design & Die Design و همچنین در ماژول iMold
- قدرت بلا منازعه نرم افزار سالیدورک در دریافت و تبدیل کردن فایل های ورودی و خروجی (ورودی و خروجی فایل ها با فرمت های مختلف برنامه های دیگر همچون نرم افزار اتوکد و سه بعدی سازی با نرم افزار تری دی مکس 3D MAXو ذخیره فایل ها و پروژه ها به فرمت DXF)
- کتابخانه استاندارد قطعات و استفاده از قطعات استاندارد () در استانداردهای مختلف مانند ISO, ASME, DIN, … و امکان ویرایش و اضافه نمودن قطعات استاندارد به این توابع کتابخانه ای
- توانایی طراحی سازه های جوشکاری صنعتی و کارخانه ای و پروفیل های استاندارد در محیط ولدمنت WELDMENTS ، همچنین امکان تهیه لیست برش، جدول پروفیل ها و نقشه های منحصربه فرد برای مقاطع مانند برش و اندازه و زاویه و نوع و ….
- امکان ورق کاری و تولید محصولات بصورت ورقکاری و فورم و نورد شده؛ همچنین امکان امکان استفاده از جداول و معادلات مختلف جهت تعیین پارامترهای اساسی در تعیین خمکاریها مانند تار خنثی و همچنین امکان ایجاد مدل گسترده ورق جهت فرایند تولید+
- طراحی و تولید خطوط لوله کشی استاندارد و تجهیزات نفت و گاز (Piping)
- امکان طراحی قطعات و تجهیزات الکتریکی همانند سیم در محیطRouting در محیط Part
- امکان رندر و تهیه خروجی گرافیکی با در نظر گرفتن محیط طراحی، جنس، نور، انعکاس نور و … و تولید عکس گرافیکی در محیط PhotoWorksیا Photo view 360 در بخش Render Tools
- مدیریت تولید و اسناد طراحی ساخت و تولید PDM یا Product Data
- کوتاه شدن زمان طراحی و تولید محصول
- کم کردن هزینه و اشتباهات ایجاد شده در صنعت
- قابلیت انجام تحلیل های مهندسی با اعمال پارامتر ها به صورت کاملا ساده و کاربر پسند
- سیستم اتوماسیون طراحی مکانیکی(چرخهی طراحی، ساخت، مونتاژ، تولید، پیگیری سفارشها تا بازاریابی و…) PLM
- مدیریت داده های محصول PDM
- بارگیری قطعات سه بعدی از فروشگاه آنلاین 3DEXPERIENCE
مخاطبان نرم افزار سالیدورکس SOLIDWORKS
قطعا سوال اصلی این است که سالیدورک برای شما مناسب است یا نه؟! به صورت خلاصه می توان گفت که مخاطبین نرم افزار سالیدورک شامل افراد :
- طراحان صنعتی
- دانشجویان
- مهندسان
- استادان
همچنین در رشته های زیر کاربرد گسترده دارد:
- رشته مهندسی مکانیک گرایش جامدات
- مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید
- شرکت هایی که در حوزه تولید قطعات خودرو فعال هستند
- کسانی که علاقه مند به طراحی سه بعدی مکانیکی می باشند.
- رشته مهندسی صنایع
- رشته مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک
- نقشه کشی صنعتی
دانشجویان و مهندسان مکانیک، نقشهکشی، مهندسین پزشکی، صنایع، معماری متالوژی و طراحی صنعتی و همهی علاقهمندان حوزهی طراحی سه بعدی مکانیکی میباشند.
بازار کار نرم افزار سالیدورکس به چه صورت است؟
نرم افزار سالیدورکس SolidWorks به صورت گسترده در اکثر صنایع بخصوص صنایع مرتبط با مهندسین مکانیک و صنایع و … بکار گرفته می شود. استفاده از نرم افزار سالیدورکس در صنایع هوافضا، مکانیک، خودرو، ریلی، کشتی سازی، کاربری سازی سبک و سنگین، معدنی، کاشی و سرامیک، چاپ و بسته بندی، ماشین آلات راه سازی و کشاورزی، ماشین سازی صنعتی، قطعه سازی و ….
کسب درآمد از سالیدورک
برای کسب درآمد از سالیدورکس که این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته است، شما می تواانید درآمد بسیار خوبی برای خودتان ایجاد کنید. البته درآمد شما بستگی به سطح کاری و میزان تسلط شما بر نرم افزار دارد.
شما از طریق نرم افزار سالیدورک می توانید منابع درآمدی مختلف داشتته باشید: کار ثابت، کار پاره وقت، دورکاری، فریلنسری
همه چیز به تسلط شما از کار با نرم افزار سالیدورک دارد، با تسلط زیاد میتوانید درآمد دلاری را نیز به لیست منابع دریافتی خود قرار دهید.
سخت افزار مناسب رایانهای برای اجرای بهتر نرم افزار سالیدورک
بی تردید هر نرمافزاری برای سهولت کار کردن، نیازمند ویژگی های سیستمی و سخت افزار می باشد. در این میان نرم افزار های طراحی قطعات اساسی گرافیکی داشته و به گونه ای هستند که از cpu و کارت گرافیک رایانه پردازش بالایی را طلب میکنند. از شیوه نمایش این قبیل نرمافزارها به نمایش فعال یا Interactive تعبیر می گردد، یعنی آنکه بخش زیادی از صفحه مانیتور رایانه که پرمصرفترین خروجی رایانه است به صفحه نمایش نرمافزار تبدیل خواهد شد.
به دلیل سه بعدی بودن نمایش نرم افزارهای طراحی قطعات، نمایش مانیتور به صورت لحظهای در تغییر است. از این رو پردازنده و کارت گرافیک باید توانایی پاسخگویی آنی به تغییرات گرافیکی را دارا باشند. در ادامه ظرفیت حافظه کوتاه مدت رم RAM نیز اهمیت داشته و می بایست فضای لازم را در اختیار رایانه قرار دهد. از این رو لازم دیده شد اطلاعاتی در این زمینه در اختیار شما دوستان گرامی فرامکانیک قرار گیرد
سیستم عامل
نرم افزار سالید ورکس تنها برروی سیستم عامل ویندوز و ویرایش های زیر قابل اجراست. از نسخه ماقبل ۲۰۲۰ روی سیستم عامل ویندوز ۷ ویندوز ۸ قابل اجراست. نسخه های بعد از سال ۲۰۲۰ فقط بر روی سیستم عامل ویندوز ۱۰ و ویندوز ۱۱ قابلیت اجرایی شدن دارند؛ پس بنابراین اگر شما از نسخه های ماقبل ۲۰۲۰ مانند: ۲۰۱۹ ، ۲۰۱۸ ، ۲۰۱۶ استفاده می کنید می توانید از نسخه 64 بیتی ویندوز ۷ استفاده کنید ولی توصیه ما به شما استفاده از ویندوز ۱۰ برای تمامی نسخه ها می باشد.
ظرفیت حافظه یا رم
میزان حافظه رم برای سیستم های ۶۴ بیتی به اندازه 8 گیگابایت یا بیشتر پیشنهاد می گردد. فضای خالی در دسترس نصب نرم افزار برای نسخه ۲۰۲۲ معادل ۲۰ گیگ یا بیشتر توصیه می شود. در مورد حافظه ذخیره سازی، حافظه های جدید اساسدی ssd بارها پرسرعت تر از حافظه های دیسکی قدیمی بوده و سرعت پاسخگویی آن ها کاربر را شگفت زده خواهد نمود.
پردازنده سی پی یو
شرکت سازنده نرم افزار سالیدورک در مورد پردازنده ها از جدیدترین پردازنده های شرکت های اینتل و amd با تعداد هسته های بیشتر توصیه کرده است.
کارت گرافیک
سختافزار بسیار اهمیت داشته و بهترین انتخاب از سری کارت های گرافیک زیر هستند.
AMD | Nvidia |
FirePro | NVIDIA RTX |
Radeon™ PRO W6800 |
این سری از کارت های گرافیک مشخصاً برای نرم افزار های طراحی سه بعدی طراحی گردیده اند و با نرم افزارهای مکانیک همخوانی کامل دارند.شایان ذکر است که تنوع کارتهای انویدیا در این زمینه بیشتر است.
قبل از تهیه کارت گرافیک توصیه می گردد آدرس شرکت سازنده سالیدورکز که در لینک زیر قرار گرفته مراجعه کنید و با استفاده از گزینه های داخل برگه اعتبار کارت گرافیک برای استفاده در سیستم خود اطمینان کسب کرده و حتی درایور مورد نظر را مستقیم دانلود نمایید.
بررسی کارت گرافیک متناسب با نرم افزار سالیدورکس
در صورتی که از لپ تاپ استفاده می کنید شرایط دستگاه خود را بررسی کنید تا مشخص گردد پردازنده و کارت گرافیک لپتاپ شما همخوانی با نرم افزار سالید ورکس را دارا می باشد یا نه؟!
نرم افزار های مایکروسافت
جهت اجرای بهتر سالیدورک و استفاده از امکانات آن به محصولات زیر نیز نیاز خواهید داشت: ویژوال استودیو کامپوزر، مایکروسافت آفیس مانند ورد اکسل ترجیح نسخههای جدیدتر مانند ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ بر روی سیستم شما نصب شده باشد.
در ادامه اشاره به این نکته کاملا ضروری به نظر میرسد که برای اهداف آموزشی نیاز به فراهم کردن رایانه بسیار قدرتمند با تمام ویژگی های ذکر شده نیست. یادگیری نرم افزار سالیدورکز می بایست شرایط نرمافزاری از قبیل سیستم عامل رایانه مطابقت داشته باشند و سختافزار نیز کشش اجرا کردن فایل های معمولی را دارا باشد. اما در صورت نیاز به طراحی حرفهای و صنعتی می توانید از پیشنهادات این بخش استفاده نمایید.
نسخه ها و ورژن های مختلف نرم افزار سالیدورک و نحوه نصب
توالی و زمان اتشار ورژن های مختلف نرم افزار سالیدورک را در جدول زیر مشاهده میکنید.
همچنین طریقه و راهنمای نصب نرم افزار سالیدورکس را از اینجا مشاهده کنید.
Name/Version | Version
number |
Version
history value |
Release date |
SolidWorks 95 | 1 | 46 | November 1995 |
SolidWorks 96 | 2 | 270 | Early 1996 |
SolidWorks 97 | 3 | 483 | Late 1996 |
SolidWorks 97Plus | 4 | 629 | 1997 |
SolidWorks 98 | 5 | 817 | 1997 |
SolidWorks 98Plus | 6 | 1008 | 1998 |
SolidWorks 99 | 7 | 1137 | 1998 |
SolidWorks 2000 | 8 | 1500 | 1999 |
SolidWorks 2001 | 9 | 1750 | 2000 |
SolidWorks 2001Plus | 10 | 1950 | 2001 |
SolidWorks 2003 | 11 | 2200 | 2002 |
SolidWorks 2004 | 12 | 2500 | 2003 |
SolidWorks 2005 | 13 | 2800 | 2004 |
SolidWorks 2006 | 14 | 3100 | 2005 |
SolidWorks 2007 | 15 | 3400 | 2006 |
SolidWorks 2008 | 16 | 3800 | July 1, 2007 |
SolidWorks 2009 | 17 | 4100 | January 28, 2008 |
SolidWorks 2010 | 18 | 4400 | December 9, 2009 |
SolidWorks 2011 | 19 | 4700 | June 17, 2010 |
SolidWorks 2012 | 20 | 5000 | September, 2011 |
SolidWorks 2013 | 21 | 6000 | September, 2012 |
SolidWorks 2014 | 22 | 7000 | October 7, 2013 |
SolidWorks 2015 | 23 | 8000 | September 9, 2014 |
SolidWorks 2016 | 24 | 9000 | October 1, 2015 |
SolidWorks 2017 | 25 | 10000 | September 19, 2016 |
SolidWorks 2018 | 26 | 11000 | September 26, 2017 |
SolidWorks 2019 | 27 | 12000 | October 9, 2018 |
SolidWorks 2020 | 28 | 13000 | September 18, 2019 |
SolidWorks 2021 | 29 | 14000 | September 22, 2020 |
SolidWorks 2022 | 30 | 15000 | September 16, 2021 |
مدارک و آزمون های سالیدورک
شما به میزان تسلطی که از نرم اافزار سالیدورکس کسب میکنید و با سابقه زمانی و کاربری که با نرم افزار سالیدورک دارید، می توانید مدرک بین المللی سالیدورکس را دریافت کنید.
تمامی مراحل و منبع و سرفصل های آزمون بین المللی سالیدورک را می توانید از لینک زیر مشاهده کنید:
مقالات
دورهها
[masterslider id=”1″]
.